Teknoloji

Çip krizinin kıymetli ismi TSMC’den kritik açıklamalar! [Rahat durursanız kriz çıkmaz!]

TSMC bir defa daha hem kendisinin hem de yarı iletken sanayisinin bir bütün güç duruma düşmemesi için ikazlarda bulundu. Şirket, ABD ile Çin ortasındaki tansiyonlar arttıkça ve Çin’in Tayvan’ı işgal etme mümkünlüğü arttıkça piyasanın karşı karşıya olduğu problemler konusunda ihtarlarda bulunmaya devam ediyor.

TSMC krize tesir edecek durumlardan uzak durulmasını istiyor

Dünyanın en büyük yonga üreticisi olan TSMC, Nisan ve Haziran ayları ortasında şirketin toplam gelirinin %13’ünü oluşturan ABD ve Çin ortasındaki çekişmenin ortasında kaldı. Bu sayı 2020’nin tamamı için %17 idi, lakin ABD’nin Huawei üzere Çinli şirketlere ve ülkenin çip sanayisine yönelik yaptırımları genel olarak TSMC’nin Çinli müşterilerden elde ettiği gelir ölçüsünü da etkiledi.

Tayvan Yarı İletken Sanayisi Birliği’nin yıllık toplantısında konuşan TSMC Lideri Mark Liu şunları söyledi: “ABD-Çin ticaret çatışması ve Boğazlar ortası tansiyonların artması, yarı iletken sanayisi de dahil olmak üzere tüm sanayilere daha önemli zorluklar getirdi.” dedi.

Liu, Çin hükümetinin çip tasarımı, üretimi ve paketleme dahil olmak üzere “yerli yarı iletken sanayisini teşvik etmeyi asla bırakmadığını” da kelamlarına ekledi.

Liu’nun konuşması, TSMC’ye ABD tarafından Çin’de genişlemesine müsaade verecek Amerikan çip üretim ekipmanı sipariş etmeye devam etmesi için bir yıllık lisans vermesinden bir hafta sonra geldi. TSMC, ekipmanı ülkedeki Nanjing üretim tesisine gönderebilecek.

En son ABD yaptırımları, Çin’in çip yapma araçları yahut ekipmanı oluşturmak için kullanabileceği Amerikan imali elektroniklerin yahut öteki öğelerin sevkiyatını kısıtlıyor. Ayrıyeten, öteki ülkelerdeki Çinli olmayan şirketlerin, ABD tarafından bir lisans verilmedikçe Çinli müşterilere hizmet vermek için Amerikan ekipmanlarını kullanmasını da engelleyecek.

ABD yaptırımlarına ek olarak, Çin’in yarı iletken sanayisi, katı Covid siyasetlerinin ve çaba eden bir iktisadın tesirlerinden mustarip olmaya devam ediyor.

Çin’in Tayvan’ı işgal etmesi halinde TSMC’yi ele geçirebileceğine dair uzun müddettir dehşetler var. Hatta ABD’nin bu türlü bir olayda tesisleri Çin’in elinden uzak tutmak için imha edeceği konuşuluyordu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Gebze Hukuk Bürosu - İstanbul Eşya Depolama - Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/