Telefon

Beklenen açıklama: Yurt dışından getirilen telefonlara el konulacak!

Ticaret Bakanlığı tarafından 20 Ekim’de yapılan açıklamada birlikte yurt dışından telefon getirme kaidesi üzerinde değişikliğe gidildiğini duyurdu. Buna nazaran, 1 Kasım itibariyle artık kontroller başlayacak ve yasal hudut fazlası yurt dışı telefon Türkiye’ye sokulamayacak. Pekala aygıtlara ne olacak?

Yasal hududun üstünde yurt dışı telefon getirilirse Türkiye’ye sokulmayacak! Pekala aygıtlar ne olacak?

Aşağıda linkini paylaştığımız haberde de söylediğimiz üzere, yurt dışından getirilen telefonların denetimi için BTK ile Ticaret bakanlığı birlikte çalışacak. Kontrolü ise gümrük koruma memurları tarafından yapılacak. Bugün ise ayrıntıları belirli oldu.

Buna nazaran, yurt dışından daha evvel 1 sefer akıllı telefon getiren bireyler -pasaportlarına kaydettirmişlerse- 3 yıl içerisinde 2. bir aygıtı ülkeye sokamayacak. 1 Kasım itibariyle yurt dışından gelen vatandaşların yanlarında yahut çantalarında 2 yahut daha fazla sayıda telefon bulunuyorsa BTK ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan sistem üzerinden denetimi sağlanacak.

Örneğin, yurt dışına çıktınız ve yanınızda yahut çantanızda bir telefon getiriyorsunuz. Bu durumda gümrük memurları sizi ofislerine davet ederek aygıtın IMEI’sini ve sizin bilgilerinizi denetim edecek. Şayet 3 yıl içerisinde diğer bir aygıt alıp kaydettirdiyseniz ve yeni getirdiğiniz telefon daha evvel Türkiye’de sinyal vermemiş, yani yurt dışından aldığınız mutlaksa ülkeye sokulmasına müsaade verilmeyecek.

IMEI denetimindeki bir başka neden ise kimi vatandaşlar aygıtın kutusunu atarak Türkiye’den aldığım 2. cihazım diyerek ülkeye sokuyordu. Daha evvel ülke içerisinde sinyal verip vermediğinin denetimi yapılarak bu durum anlaşılacak. Natürel Türkiye’den aldığınız bir yurt dışı aygıtı kaydettirmediyseniz ve daha evvel SIM takmadıysanız ülkeye yeni gelmiş olarak kabul edilecek. Pekala bu aygıta ne olacak?

Belirtilene nazaran, bahsi geçen yasal hudut harici telefonlar gümrük memurları tarafından koruma altına alınacak. Karşılığında ise ambar koruma makbuzu verilecek. Bu vatandaş şayet 3 ay içerisinde tekrar yurt dışına çıkacaksa, ülkeden ayrılırken telefonu yanında götürebilecek.

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Koruma Genel Müdürü Bekir Can Uslu hususla ilgili şunları söyledi:

“Yurt dışından telefon getirildiği vakit yolcunun yanında bir telefonu varsa bunu muafiyet kapsamında değerlendiriyorduk, birden fazla telefon varsa gümrük süreçlerine tabi tutuyorduk. BTK ile Ticaret Bakanlığı Gümrükler Koruma Genel Müdürlüğü ortasında bir protokol yapıldı.

Protokol kapsamında bir data tabanı paylaşımı gerçekleştirildi. 1 Kasım’dan itibaren yurt dışından gelen yolcularımızın son üç yıl içinde muafiyet haklarını kullanıp kullanmadıklarını denetim edeceğiz. Şayet yolcumuz muafiyet hakkını son üç yıl içinde kullandıysa yani son üç yıl içinde yurt dışından daha evvel bir telefon getirdiyse biz burada yeni telefonlarını koruma altına alacağız.

Daha sonra yolcumuz 120 gün içinde bu telefonu BTK sistemleri üzerinden kayıt yaptırabilecek. Yolcumuzun yaptığımız denetimlerde son üç yıl içinde muafiyet hakkını kullandığını görürsek telefonunu gümrük ambarında koruma altına alıyoruz. Kendisine karşılığında ambar koruma makbuzu veriyoruz. Bu durumda yolcumuz üç ay içinde yurt dışına giderken tekrar telefonunu yurt dışına geri götürebiliyor.

Arkadaşlarımız yolcu beraberinde cep telefonu gördüğü vakit ofisimize davet edecekler, yapılan denetimlerde sistem üzerinde muafiyet imkanı varsa yolcumuz telefonunu alıp devam edecek. Muafiyet imkanı yoksa telefonunu emanet olarak gümrük ambarlarına bırakacaklar.

Bakanlar Konseyi kararına nazaran üç yılda bir telefon hakkı verilmiş durumda. Üzerinde kullandığı ferdî telefonda sorun yok. Halihazırda kullandığı telefonda sorun bulunmuyor fakat onunla birlikte getirdiği ek bir telefonun muafiyet kapsamında olup olmadığını denetim edeceğiz. Kendi kullandığı telefonda sakınca yok, yakında gördüğümüz ikinci telefonda denetimleri gerçekleştireceğiz. Hedef telefonun muafiyet hakkı yoksa yurt içine girişini engellemek.”

Siz yurt dışı telefon kısıtlaması ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Gebze Hukuk Bürosu - İstanbul Eşya Depolama - Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/