Teknoloji

Birinci Astrobee Robot Milletlerarası Uzay İstasyonu’nda

Daha evvel Astrobee yani robotik astroarıların Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlara takviye vereceğini sizlerle paylaşmıştık. Artık üçlü olarak çalışması planlanan bu robotlardan birincisi misyona başlamış durumda. Robotlar paklık yapmak, bilimsel deneylerde vazife almak ve istasyonun daha fütüristik gözükmesi manasında misyon üstlenecek.

Honey ve Queen öncesinde iş başı yapacak Bumble isimli Astrobee’nin şu an için birinci olarak navigasyon sistemi test ediliyor. Bu sistem sayesinde robot otonom olarak tesis içerisinde hareket edebilecek. GPS’in pek kullanışlı olmayacağı uzayda, robotlar kamera tabanlı pozisyonlandırma sistemi kullanacak. Bu sayede robot etrafı ile tesise ilişkin sanal haritayı karşılaştırarak hareket edecek. Yer çekimi de olmayan ortamda hareketler ise bütünleşik fanlarla yapılıyor. Birinci testler ile bu sistemin problemsiz olarak çalıştığı belirtiliyor. Daha kompleks hareketlerin ve komutların daha sonra devreye sokulacağı da bilgiler ortasında. Hatta robotik kollar ile robotların diğer vazifeler de üstlenebilmesi isteniyor.

NASA Astrobee yazılımının da modüler ve özelleştirilebilir olması için esnek tasarlandığı söz ediyor. Açık kaynaklı yazılım sayesinde robotik uzmanlarının gelişime katkı sağlaması ve yeni fonksiyonlar kazandırması bekleniyor. Bu testler içinse 2020 başı hedefleniyor.

Astronotların yükünü hafifleterek bilim için daha fazla vakit ayırmalarını sağlayacak robotların daha fonksiyonlu hale gelmesi için biraz daha vakit geçmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Cem Kotan - Kartal evden eve nakliyat - İstanbul eşya depolama şirketleri - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/