Teknoloji

NVIDIA IGX Platformu, Yapay Zeka ile Geleceğin Fabrikalarına Işık Tutuyor

RTX 40 serisi ekran kartlarını tanıtan NVIDIA, donanım haricinde yapay zeka tarafına da değer veriyor. Amerikalı üretici, yapay zeka departmanının en kıymetli eserlerinden birisi olan DLSS 3.0 haricinde yeni NVIDIA IGX platformu ile dikkatleri üzerine çekti. Şirket, yapay zeka ile geleceğin fabrikalarına taraf vermek istiyor.

NVIDIA’nın geliştirdiği IGX donanımı, yapay zekayı şirketler için daha inançlı hale getiriyor. Bu donanımla birlikte programlanabilir güvenlik uzantıları, ticari işletim sistemi dayanağı ve güçlü yapay zeka yazılımı ile şirketlerin insan – makine iş birliği destekleniyor. Hepsi bir ortada olarak nitelendirilen bu platform, sıhhat hizmetleri ve endüstriyel alanlarda kullanılan yapay zekayı daha da inançlı hale getiriyor.

Geleceğin fabrikaları, beşerler ve robotların inançlı ve süratli biçimde bir ortada çalıştığı bir senaryodan geçiyor. NVIDIA IGX platformu da bunun için hazırlandı. Makinelerin kendi ortalarındaki bağlantısını artıran platform, kazalara ve çarpışmalara mani olan güvenlik paketlerine sahip.

Anlık kazaların önüne geçen IGX platformu, muhtemel kazalar için yapay zeka sensörlerinden faydalanıyor. Bu ikazlar sayesinde, henüz kaza olmadan önüne geçme talihi elde ediliyor.

Şirketin sanayi güvenliğinden sorumlu lider yardımcısı Riccardo Mariani, NVIDIA IGX platformu ile ilgili “Güvenlik, endüstriyel şirketler için uzun müddettir en büyük öncelik olmuştur. Yeni olan ise akıllı makinelere ve ortamda çalışan otonom taşınabilir robotlara ek girdiler sağlayarak güvenliği artırabilecek merkezi bir görünüm için fabrikadaki sensörlerin yapay zeka ile bağlantı kurmasıdır.” açıklamalarında bulundu.

Genel olarak fabrikalar, dağıtım merkezleri ve depolarda yapay zeka ile güvenliğin artırılması hedefleniyor. Böylelikle genel işleyiş ve üretimin de hızlanacağı iddia ediliyor.

Amerikalı üretici tarafından geliştirilen platform, üç farklı güvenlik katmanına ayrılmış.

Bunlardan birincisi reaktif güvenlik olarak geçiyor. Bir insan, bir robotun direkt rotasına girdiği taktirde sistem çarpışmayı önlemek için robotu durdurabilir, yavaşlatabilir yahut kapatabilir. Bu güvenlik tedbiri, standart düzenlemelere nazaran otonom makinelerde zati mevcut. Lakin bir çizginin yahut robotun yanlış karar vermesi, fabrikalar için yüz binlerce dolara varan ziyana yol açabiliyor.

İkinci katman ise proaktif güvenlik. NVIDIA IGX platformu, kazalar gerçekleşmeden evvel potansiyel güvenlik tehditlerinin belirlenmesinde rol alıyor. Örneğin IGX dayanaklı proaktif güvenlik devredeyken, depodaki kameralar bir robotun yoluna giren insan görmesi halinde robotu durdurulabilir yahut rotasını tekrar hesaplayabilir.

Son katman ise kestirime dayalı güvenlik. Bu güvenlik sisteminde platform, geçmişteki kazaları tahlil ediyor. Fabrika sisteminin uygunlaştırılması yahut değiştirilmesi gerekiyorsa simülasyon ve dijital ikizler teknolojisi ile şirketlere eski ve yeni tasarım ortasında karşılaştırma imkanı sağlıyor.

NVIDIA IGX platformu, otonom fabrikalar için Siemens tarafından kullanılıyor. Alman teknoloji devi, çalışmalarını endüstriyel bilgi süreç ölçeğinde genişletmek için endüstriyel metaverse ve dijital ikizler doğrultusunda NVIDIA ile işbirliği yapıyor. Ayrıyeten Siemens, NVIDIA Metropolis ile yapay zekayı endüstriyel ortamlarda kullanabilmek için tüm robot filolarını ve IoT aygıtlarını fabrikadaki sensörler ile birbirine bağlıyor.

Tüm bu yapay zeka eklemeleri ile fabrikalar, çalışanlar için daha inançlı bir hale geliyor. Şirketler için de muhtemel maddi ve manevi kayıpların büyük oranda önüne geçiliyor.

NVIDIA IGX platformu, dışarıdan gelebilecek taarruzlar için gelişmiş bir güvenliğe de sahip. Gelişmiş ağ bağlantısı ve özel bir güvenlik denetleyicisi, bulut vasıtasıyla idaresi ve nizamı sağlayan NVIDIA Fleet Command ile eşleştirilmiş. Fleet Command, sistem seviyesinde güvenliğe başlıyor ve buluttan kablosuz güncellemelerle genişliyor.

Platformun birinci eseri olan NVIDIA IGX Orin, otonom endüstriyel makinelerin ve tıbbi aygıtların gelişimini hızlandırmayı amaçlıyor. Ek olarak Orin, NVIDIA tarafından dünyanın en güçlü, kompakt ve güç açısından en verimli AI sistemi olarak nitelendirilmiş.

IGX Orin geliştirici kitleri ise gelecek yılın başlarında satışa sunulacak. Bu kitlerin her biri, yüksek performanslı yapay zeka hesaplamaları için entegre bir GPU ve CPU’ya sahip. Ek olarak NVIDIA, ultra düşük gecikme müddeti ve gelişmiş güvenlik ile yüksek performanslı ağ irtibatı sağlamak için bir adet de NVIDIA ConnectX-7 SmartNIC sunuyor.

Son olarak IGX, NVIDIA ve önde gelen partnerleri tarafından 10 yıllık tam dayanak sunuyor.

Yapay zekanın günden günden daha da akıllı hale gelmesiyle birlikte, gelişmiş endüstriyel tahliller için de kullanılması kaçınılmazdı. Şu an yapay zeka departmanına hayli değer veren NVIDIA, pek çok bölüm için AI dayanaklı eserler geliştirmeyi hedefliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Cem Kotan - Kartal evden eve nakliyat - İstanbul eşya depolama şirketleri - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/