Teknoloji

Google orjinal olmayan içeriklere savaş açıyor! [Korsanlara dikkat edin!]

Telif hakkı sahiplerinden gelen yayından kaldırma talepleri, tüm vakitlerin en yüksek düzeyi olan altı milyar URL’ye ulaşmış durumda. Bu nedenle Google, hakları ihlal eden web sitelerini, algoritmaları onları dizine eklemeden evvel kara listeye almak için içerik sahipleriyle birlikte çalışmaya başladı. Sonuç olarak, arama devi korsan gereçlerle temaslı milyarlarca sonucu sistemlerinden kaldırdı.

Google Korsan içerik üreten sitelere savaş açıyor

Google Arama sonuçlarından kaldırılan içerik talepleri kısa mühlet evvel gibisi görülmemiş bir dönüm noktasına ulaştı ve tam altı milyar sonunu geçmiş oldu. Şirketin Mountain View sistemi, arama dizininde nizamlı olarak korsan irtibatları denetim ediyor ve ilgili içerikleri yönetiyor yahut yayından kaldırabiliyor. Google, geçerliliklerini dikkatli bir biçimde inceledikten sonra bu istekleri kabul ediyor.

Google’ın Şeffaflık Raporu sayfasında ana sınırlarıyla belirtildiği üzere telif hakkı ihlaline ait siyaseti, makus şöhretli Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası ( DMCA ) ile dengeli ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden/bölgelerden telif hakkı sahipleri için kolay ve tesirli bir sistem sağlıyor. Telif hakkı sahibi, Google’a korsan olduğu sav edilen bir irtibat hakkında yayından kaldırma bildirimi gönderiyor, akabinde rastgele bir sorun olduğu takdirde Google, rahatsız edici içeriği arama sonuçlarından kaldırabilir.

Google, 326.888 hak sahibinden 6.006.830,816 (6 milyar, altı yüz bin sekiz yüz otuz) arama listesinin kaldırılmasına yönelik talep aldı. Altı milyardan fazla sonuçtan 4.043.339’u üst seviye arama alanlarıydı. Hak sahibi müşterileri ismine hareket eden kuruluşlardan gelen talepler ise toplam 333.253 oldu.

En faal on kuruluş, toplam isteklerin yüzde 40’ından fazlasını oluşturan yaklaşık 2,5 milyar URL’yi toplu olarak bildirdi. Başka bir deyişle, yayından kaldırmaların neredeyse yarısı, tertipli olarak The Pirate Bay ve öteki kimi torrent siteleri üzere hak ihlalinde bulunan içeriği barındıran sitelerde gerçekleşti. Özel korsan sunucuların yanı sıra, Google’a gönderilen listeden kaldırma istekleri Beyaz Saray, FBI, Disney, Netflix ve başka web siteleri üzere resmi kurumlardan geliyor. Şu içerikleri bi torrente atmayın be kardeşim 🙂

Google tarafından sağlanan sayılar, en tanınan internet arama motorunun- ve şimdiye kadarki en büyük teknoloji şirketlerinden birinin- içerik sahipleri ve telif hakkı sahipleri ile olumlu bir bağı olduğunu gösteriyor. Bu, şirketin web indekslemeyi sınırlamaya yönelik rastgele bir üçüncü taraf uğraşına faal olarak karşı çıktığı birinci durum değil. Artık Google, bu üçüncü taraflarla istekli olarak çalışıyor ve şimdi arama motoru tarafından dizine eklenmemiş olan ilişkiler için yayından kaldırma isteklerini kabul edebiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Cem Kotan - Kartal evden eve nakliyat - İstanbul eşya depolama şirketleri - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/