TikTok’ta dilencilik skandalı: Şirket yaptırımları arttırıyor!
Dünyanın en tanınan toplumsal medya platformlarından birisi halini alan TikTok, son yıllarda muvaffakiyetinin yanı sıra farklı mevzularla da gündeme geliyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde Suriyeli savaş mağduru çocukların dilencilik haberiyle gündeme gelmişti. Şirket, bu hususta çabucak tedbirini aldı.
TikTok, canlı yayın için en az yaşını 16’dan 18’e yükseltti
BBC, geçtiğimiz günlerde çarpıcı bir haberle TikTok’u gündemine almıştı. Habere nazaran Suriyeli savaş mağdurları, çocuklar üzerinden canlı yayın açarak dilencilik yoluyla para kazanıyor. His sömürüsü savından sonra TikTok çabucak harekete geçti.
Şirket, haber çıkar çıkmaz dilencilik yapan ve BBC’nin işaret ettiği tüm hesapları kapattı. TikTok yaptığı açıklamada istismar hedefli yapılan dilenciliğin topluluk kurallarını ihlal ettiğini belirtti. Lakin bununla da yetinmedi. TikTok, canlı yayın için asgarî yaşını 16’dan 18’e yükselterek tedbirlerini arttırdı.
4 milyara yakın indirmeyle büyük bir ivme yakalayan şirket, bahsin takipçisi olmaya devam edeceğini belirtti. Beş ay boyunca BBC’nin Global Dezenformasyon Ünitesi, BBC Arabic ve BBC Eye Investigations kuzeybatı Suriye’den canlı yayın yapan 300’den fazla TikTok hesabını takip etti.
BBC’nin raporunda TikTok’un canlı yayın aracılığıyla dilencilik yaptırdığı ailelerden yüzde 70’e komite da aldığı da belirtildi. TikTok ise raporun bu kısmına itiraz etti ve ailelerden aslında çok az bir kurul aldığını açıkladı. Tekrar şirketin, ailelere İngiliz SIM kartı da sağladığı ortaya çıktı. Zira TikTok algoritması, coğrafya üzerinden çalışıyor ve en yüksek bedeldeki ikramlarda İngilizler tarafından sağlanıyor.