Teknoloji

Avrupa Birliği kendi çip yasasını düzenliyor!

Başta elektronik aygıtlar, otomobiller, konutlar ve çeşitli dijital eserlerde olmak üzere çipler, hayatımızın değerli noktalarında yeri olan bir çok eserin yapı taşı olması özelliğini taşıyor. Yani çip geliştirebilen devletler, birebir vakitte teknolojiye de hükmediyor. Bu bağlamda daha öncesinde ABD’nin bir “çip yasası” programı oldu. Tıpkı ABD üzere artık de Avrupa Birliği, gelişen teknolojide rekabetçi bir pozisyonda olabilmek için çip üretimi yasası geliştiriyor.

Avrupa Birliği çip sanayisine 43 milyar Euro yatıracak!

Avrupa, bulunduğumuz periyot itibariyle kullanacağı çiplerin birçoklarını dışarıdan tedarik ediyor. Bu da hem aksaklıklar ile karşılaşabileceği manasına geliyor, hem de makul bir kapasitede üretimin üzerine çıkılamamasına yol açıyor. Bu üzere durumlar sebebiyle AB, yeni bir çip yasası üzerine çalışıyor. Bu yasa ile birlikte yarı iletken dalına 43 milyar Euro yatırım yapılacak.

Avrupa, yeni çip yasası kapsamında üç farklı durumu göz önünde bulundurarak yatırımcılara dayanak sağlayacak. Birinci yatırım planı ar-ge çalışmalarını destekleyip kapasiteyi geliştirmek üzerine kuruluyken, sürdürülebilirliği sağlamak yahut muhtemel bir kriz durumuna nazaran hareket etmek ise Avrupa Birliği’nin çip yasası kapsamındaki öbür planları.

Yeni bir yarı iletken kuruluşu açılıyor!

43 milyar Euro’luk bütçenin 3,3 milyar Euro kadarı 8 Şubat 2022’de AB tarafından kurulan yasal düzenleyici kuruluş Chips for Europe Initative için ayrılacak. AB Kurulu çıkartılan yeni yasa ile birlikte yarı iletken sanayisinde yeni bir kuruluş gerektiğini savunuyor. Bu kapsamda yeni kurulacak olan European Chips Infrastructure Consortium yani Avrupa Çip Altyapısı Konsorsiyumu, yarı iletken yatırımlarına istikamet verebilecek.

Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’nin resmi web sitesinde paylaşılan tabloya nazaran Avrupa, yüzdelik olarak en çok otomotiv dalında çip kullanıyor. Otomotiv bölümünü ise havacılık, savunma ve güvenlik, sanayi ve sıhhat takip ediyor. Yüzde 4 ile telekomünikasyon en son sırada yer alıyor.

Yapılan planlar ışığında 2030 yılında AB Kuruluna nazaran global çip sanayisi büyük bir büyüme ile 1 trilyon dolar bedeline ulaşacak. Günümüzde yüzde 10 pazar hissesine sahip olan Avrupa Birliği 2030 yılına geldiğimizde, yeni yasa ve izlenilecek yollar ile birlikte yarı iletken sanayisinde iki katından daha fazla yer edinmeyi amaçlıyor.

Peki siz Avrupa Birliği’nin yeni çip yasası hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında bizler ile paylaşmayı unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Kartal evden eve nakliyat - İstanbul eşya depolama şirketleri - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/