Teknoloji

Audi’nin yeni konsepti: Activesphere tanıtıldı!

Audi, küre konsept model serisinin dördüncüsü olan Audi activesphere konsepti tanıttı. Markanın 2021 yılında tanıtıttığı Audi skysphere roadster, Nisan 2022’deki Audi grandsphere sedan ve Audi urbansphere konseptlerinin akabinde, çok istikametli gövde dizaynına sahip dört kapılı crossover coupé modelini sunuyor.

4,98 metre uzunluğundaki araba, yerden yüksekliğini ve arazi yeteneğini gösteren 22 inçlik büyük tekerlekleri ile lüks sınıf bir spor arabadan daha fazlası olduğunu gösteriyor.

Activesphere’in Sportback art kısmı, bir düğmeye yardımıyla açık bir kargo alanına (“active back”) dönüşebiliyor. Bu sayede e-bisikletler yahut su ve kış sporları ekipmanlarını taşımak için imkan sunuyor.

SUV pratikliğini ve offroad yeteneklerini birleştiren crossover

Audi activesphere, hem yolda hem de yerde eşit derecede ustalık sağlayan bir tahrik sistemi ve süspansiyon ile çok yönlülükte standartların üzerinde olduğunu kanıtlıyor.

Direksiyon simidi ve pedallar, şoförün arabası faal olarak denetim etmesini sağlarken, birebir vakitte yolda daha rahat vakit geçirmek için otonom sürüş sunuyor.

Klasik orantıları ve çizgileriyle dinamik ve şık bir coupé görünümüne sahip model sırf birkaç saniye içinde birinci sınıf bir pickupa dönüşebiliyor.

Activesphere, Malibu’daki Audi Design Studio‘daki bir Audi Sportback’in zarafetini, bir SUV’un pratikliğini ve gerçek offroad yeteneklerini birleştiren yeni bir crossover olarak tasarlandı.

Activesphere, 600 km’nin üzerinde menzili ve 800 volt teknolojisi sayesindeki son derece süratli şarj müddetleriyle, elektrikli araçların sürdürülebilirliğini, dinamiklerini ve uzun aralık kabiliyetini bir ortaya getiriyor.

Uygun yerde otonom sürüş özelliği, şoförlere ve yolculara yeni ekran ve işletim teknolojisi sayesinde etkin alanda çeşitli biçimlerde kullanılabilen yeni bir özgürlük düzeyi sunuyor.

Yenilikçi işletim konsepti Audi Dimensions, dijital içeriği yolcuların görüş alanlarında gerçek vakitli olarak görüntüleyerek fizikî ve sanal dünyaları birleştiriyor.

Araç içinde her şey gizli

Yüksek teknolojili Artırılmış Gerçeklik gözlükleri, gerçek ortamın ve rotanın bir görünümünü sunarken, tıpkı anda 3D içeriği ve etkileşimli öğeleri görüntülüyor, şoförler ve yolcular için farklı başka yapılandırılabiliyor.

Bu, sürüş durumu ve navigasyon üzere sürüşle ilgili bilgilerin şoför tarafından görüntülenebileceği manasına geliyor. İç kısımda denetim panelleri ve başka sanal ekranlar, çıplak gözle görülemeyecek halde saklı ve minimalist bir dizaynda.

Araç içindeki yolcular denetim panelleri ve sanal ekranlar üzere dokunmaya hassas alanları çıplak gözle göremiyorlar lakin, Artırılmış Gerçeklik-AR optiği ve kulaklıkları sayesinde, bu alanlara dokunduklarında gerçek vakitli olarak reaksiyon alabiliyor ve fonksiyonlarını yapıyor.

İlk bakışta zarafet

4,98 metre uzunluğunda, 2,07 metre genişliğinde ve 1,60 metre yüksekliğindeki boyutları, Audi activesphere konseptini premium segmentin bir üyesi yapıyor.

Bir elektrikli arabanın akmesafesine (2,97 m) sahip model, yolcular için azamî diz arası sunuyor. Audi activesphere konsepti her açıdan tek bir kalıptan çıkmış üzere yekpare görünüyor.

Büyük 22 inç jantlar ve çarpıcı yerden yükseklik, Audi modellerine mahsus düz kabin ve dinamik bir tavan kemeri, araca besbelli bir biçimde bir spor araba orantıları katıyor.

285/55 lastikler, her çeşit arazi için kâfi hacmi sahip ve konturlu sırtları sayesinde activesphere’in arazi kullanımı yeteneğini vurguluyor. Hareketli segmentlere sahipt tekerlekler yerde kullanımında optimum havalandırma için açılıyor ve yol sürüşlerinde optimum aerodinamik için kapanıyor.

İki ön kapıdaki kamera aynaları da sürtünmeyi en aza indirecek biçimde özel olarak tasarlanmış.

Cam yüzeyler aracın gövdesinin değerli bir kısmını oluşturuyor. Activesphere’in ön bölgesi, yolculara aracın önünde geniş bir görüş sağlamak için şeffaf bir cam olarak tasarlanmış ve marka yüzü Singleframe’e sahip.

Kapıların alt kısmında yer alan cam yüzeyler, arazi modundayken doğal dünya ile iç yer ortasındaki hududu ortadan kaldırıyor üzere görünüyor. Geniş, kavisli bagaj kapağındaki camlar optimum aydınlatmayı sağlarken, tavan da şeffaf olduğundan iç yer son derece aydınlık oluyor.

Dış görünüm bilhassa aracın arazi kabiliyetine işaret ediyor ve hacimli çamurluk çıkıntıları değişken, elektronik olarak denetim edilen quattro dört tekerlekten çekişi canlandırıyor.

Audi activesphere’in yerden yüksekliği; arazi kullanımı sırasında, 208 milimetrelik temel yükseklikten 40 milimetre artırılabiliyor yahut yol sürüşünde birebir ölçüde alçaltılabiliyor.

Allroad yerine Active Sportback

Değişken yerden yükseklik özelliği bir Audi model ailesini anımsatıyor: 2000 yılından bu yana C ve sonraki B segmentlerinde sadık bir hayran kitlesine sahip Audi allroad.

Activesphere, sportback bir arabanın bir allroad’ın tasarım öğelerini ve teknik ekipmanını bünyesinde barındıran birinci model. Bu nedenle Audi, allroad’ın bilakis bu yeni gövde varyantını “Active Sportback” olarak isimlendiriyor.

Sportback ve Active Back – değişken mimari

Audi activesphere konseptin bilhassa art kısmı, müşterilerinin etkin hayat usulünü yansıtıyor ve Sportback siluetinin çekiciliğinden ve sportifliğinden ödün vermeden, spor ekipman ve gereçleri üzere şeylerin taşınmasını mümkün kılıyor.

Gerekmesi halinde art kısmın alt, dikey kısmı yatay olarak katlanıyor ve Aktive Back ismi verilen geniş bir kargo alanı açılıyor.

Arka tarafın yanal yüzeyleri ve C sütunları, dinamik silueti korumak için sabit kalırken, kabini izole etmek için art koltukların gerisinden motorlu bir bölme açılıyor.

Artık hareket noktası iç mekan

Audi skysphere, grandsphere, urbansphere ve artık de activesphere’in ortak isim bileşeni, iç yeri temsil ediyor.

Kilovat ve km/s yahut yanal hızlanma artık bu yeni jenerasyon arabalar için tasarım özelliklerinin başında yer almıyor. Artık hareket noktasını, yolcuların seyahat ederken yaşadığı ve deneyimlediği iç yer oluşturuyor. 

İnsan odaklı, fonksiyonel ve minimalist iç mekan

Audi activesphere’in içindeki dikey ve yatay yüzeyler, dik açılarla birlikte yerin mimarisine hakim. İç kısımlar yatay kontrast renklere sahip ve merkezi bölgenin üstünde ve altında koyu renkler (siyah, antrasit ve koyu gri) ön planda yer alıyor. Dört başka koltuk, orta konsolun uzantıları üzere asılı duruyor.

Audi activesphere konsepti otonom modda sürüş yaparken gösterge paneli, direksiyon simidi ve pedallar görünmez bir pozisyonda kayboluyor. Bilhassa birinci koltuk sırasında, şoförün önündeki faal alanın ön ucundan itibaren uzanan geniş bir alan açılıyor.

Sürücü direksiyonu devralmak isterse, gösterge paneli direksiyon simidi ile birlikte ön camın altındaki düz pozisyonundan dışarı hakikat dönüyor.

Audi activesphere’deki mimari ve ferahlık hissi büyük ölçüde yüksek, tam uzunluk orta konsol tarafından belirleniyor. Saklama alanları ve soğutmalı yahut ısıtmalı araç içi bir bar da mevcut. Tavandayer alan bir konsolda AR sistemi için dört AR seti tüm yolcular için basitçe erişilebilir durumda tutuluyor.

Audi boyutları – dünyaları katetmek

Audi activesphere konsept modeli birinci sefer, fizikî gerçeklik ile dijital alanı birleştiriyor. Yeni sistemin en değerli kesimi, her şoför ve yolcu için farklı başka sunulan yenilikçi AR gözlük ve kulaklığı.

Audi activesphere konseptinde sunulan eşsiz optik hassasiyet, en yüksek çözünürlük ve kusursuz kontrast, çıplak gözle görülemeyen denetim yüzeylerini ve ekranları kullanıcının direksiyon simidinin başındayken görüş alanına getiriyor.

Başka bir deyişle, kullanıcı başlangıçta sırf bilgi maksatlı olan sanal içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcı gözleriyle bilgiye odaklanırsa, sistem daha detaylı bilgileri de görüntülüyor. Kullanıcı odaklandığında ve örneğin hareketlerle etkileşime geçtiğinde, içerik faal ve etkileşimli bir öğe haline geliyor.

Kullanıcı arayüzü gerçek vakitli olarak değişikliklere reaksiyon verirken, fonksiyonları denetim etmek için kullanıcının bakışını sezgisel olarak takip edebiliyor.

Audi activesphere’in nizamlı, ferah iç yerinde gereksinim duyulan öğeler, sırf kullanıcıların gereksinim duydukları anda ortaya çıkıyor ve gerçek dünyada olduğu üzere sezgisel olarak çalıştırılabiliyor: klima kumandası ya da hoparlörün üzerindeki cümbüş ve sesli etkileşimli panel üzere.

Bu teknolojinin imkanları epey fazla; örneğin arazi modunda, yüksek çözünürlüklü 3D topografya grafikleri gerçek yere yansıtılabiliyor ve navigasyon ve varış noktası hakkında bilgiler görüntülenebiliyor.

AR seti kullanıcıları ile araba ortasındaki ilişki ve ekosistemi, arabanın dışındayken bile sayısız mümkünlük sunuyor. Örneğin, bugün navigasyon rotaları yahut araç bakımı oturma odanızdan bir dizüstü bilgisayar yahut tablette hazırlanabilirken, gelecekte AR teknolojisi ve AR seti gerekli olan tek donanım olacak.

Bunun aksine, activesphere yolcusu, bisiklet parkurunda gezinmeye yahut yokuş aşağı kayak yaparken ülkü inişi bulmaya yardımcı olmak için kulaklığını otomobilden çıkarıp kayak pistine çıkarabilir.

PPE – özelleştirilmiş tahrik teknolojisi

Boyutları ve performans seviyesi nedeniyle Audi activesphere konsepti, Audi’nin en yenilikçi elektrikli tahrik sisteminin kullanımına uygun: Premium Platform Electric yahut kısaca PPE.

Audi grandsphere ve Audi urbansphere konsept arabaları üzere, activesphere konsepti de seri üretim için bu modüler sistemden yararlanır. PPE’ye dayalı birinci Audi üretim araçların, 2023 yılı sona ermeden birbiri gerisine sunulması planlanıyor.

PPE, bilhassa elektrikli tahrik sistemleri için tasarlanmış ve bu nedenle, arabaların sürüş özelliklerinin, iktisadın ve paket seçeneklerinin uygunlaştırılması için teknolojinin tüm avantajlarından tam olarak yararlanabiliyor.

Geleceğin PPE filosunun temel ögesi, akslar ortasında bir pil modülüdür; Audi activesphere konseptinde yaklaşık 100 kWh güç depoluyor. Tüm araç genişliğini akslar ortasında kullanmak, batarya için nispeten düz bir nizam elde etmeyi mümkün kılıyor.

Dört tekerlekten çekişli Audi activesphere konseptinin ön ve art akslarındaki elektrik motorları birlikte toplam 325 kW güç ve 720 Newton metrelik bir sistem torku sağlıyor. Ön ve art tekerlekler, beş kontaklı bir aks ile birbirine bağlı.

800 volt ile süratli şarj

Gelecekteki tüm PPE modellerinde tahrik teknolojisinin kalbi, 800 voltluk şarj teknolojisi olacak. Bu, Audi e-tron GT quattro üzere pilin süratli şarj istasyonlarında çok kısa müddette 270 kW’a kadar şarj edilebilmesini sağlıyor.

Bu ihtilal niteliğindeki teknoloji, PPE ile birinci defa yüksek hacimli orta sınıf ve lüks segmentlere girecek.

PPE teknolojisi, klasik bir yakıt ikmali mühletine yaklaşan şarj mühletlerine imkan tanıyor. Yalnızca 10 dakika, araca 300 kilometreden fazla güç sağlayacak enerjiyi almak için kâfi bir müddet olacak.

Ve 25 dakikadan kısa bir müddette, 100 kWh pil yüzde 5’ten yüzde 80’e şarj oluyor. Audi activesphere, 600 kilometreyi aşan menziliyle, uzun aralar için son derece uygun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Eşya Depolama - Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/