Teknoloji

Gazili öğrencilerden model uydu projesi: HÜRDEVRİM!

İlki 2018 yılında gerçekleştirilen ve nizamlı olarak her yıl Türkiye Teknoloji Grubu Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen TEKNOFEST festivali ülkenin dört bir yanından binlerce öğrenciyi ve mühendis adaylarını bir ortaya getiriyor. Gruplarını oluşturan öğrenciler yapmak istedikleri projeyi seçip bu proje kapsamında kendilerini şenlikte gösterme bahtı elde ediyorlar. Bu kadrolardan biri de Gazi Üniversitesi öğrencileri tarafında kurulan ‘’HürDevrim’’ ekibidir. HürDevrim ekibi ‘’TEKNOFEST 2023’’ şenliğinde ‘’Model Uydu’’ alanında uzunluk gösterecek.

HürDevrim Model Uydu Takımı

HürDevrim,  uzay ve havacılık alanında tahliller ve projeler üretmek üzere, Gazi Üniversitesi öğrencileri tarafından Kasım 2021’de kurulmuştur. Grup etkin olarak Türksat 2023 Model Uydu Yarışması ve CanSat 2023 Memleketler arası Model Uydu Yarışmasına hazırlanmaktadır.

Amaçları ise akademik birikim, özveri ve disiplin ışığında; uzay ve havacılık sektöründe Türkiye ve dünya ismine yararlı projeler sunabilmektir. Grubun birlikteliğini sağlayan ve grubu birbirine bağlayan değerli etmenler takımın azmi ve kararlılığıdır.

Model Uydu Nedir?

Fikri birinci defa Stanford Üniversitesinde danışman olan Bob Twiggs tarafından ortaya atılan model uydu ortalama 1kg kütleye ve 1L hacme sahip olup gerçek bir uydunun yerine getirdiği misyonların benzerilerini gerçekleştirmek için tasarlanır. Yepyeni ismi “CanSat” olup ismini İngilizce kutu boyutunda uydu anlamına gelen “Can-sized Satellite”dan almaktadır.

Ülkemizde birinci olarak İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlandığı için Türkçe ismi de tekrar bu öğrenciler tarafından “Model Uydu” olarak belirlenmiştir.

Model Uydu Müsabakasının Sistemi ve İşleyişi

Teknofest ve Türksat iş birliği ile düzenlenen Model Uydu yarışması 2016’dan beri lisans ve lisans üstü programlardaki öğrencilerin katıldığı bir müsabakadır. Disiplinler ortası alaka gerektiren bu yarışmada elektrik-elektronik,makine ve bilgisayar mühendisliğinden öğrenciler küme çalışması yapıyor.

Model uydu yarışının temel gayesi uzaya aşikâr vazifeler için gönderilmiş uyduların uzay çöplüğüne katılmasını önleyip Dünya’ya sağlıklı bir halde inmesini sağlamaktır. Uydu paraşütle pasif iniş, pervaneler ile aktif iniş yapabilmektedir. 

Uçuş yazılımı ve yer istasyonu tasarlanıp  telemetri verilerinin aktarılabilmesi gerekmektedir. Bu yarış sayesinde mühendis adayları inovatif fikirlerini  sergileyerek hem tabiata hem de uydu teknolojisine katkı sağlamaktadırlar.

Model Uydu ‘’HürDevrim’’ Ne Etapta?

2023 Teknofest şenliğinde ‘’Türksat Model Uydu’’ alanında yer alacak HürDevrim takımı ilk prototiplerinigeçtiğimiz yıl tasarladı. 2023 Model Uydu yarışında savlı olan HürDevrim takım üyeleri ‘’ Projemizin birinci prototipini 2021 Aralık’ta tasarladık. Dünya gündemini ve yeni gelişmeleri takip ettik ve bu gelişmeler ışığında projemize ekleme ve geliştirmeler yaptık.

Şu anda mevcut olan dizaynımızı 2022 Nisan ayında geliştirdik. Şimdi prototip üretme aşamasındayız.  Prototip üretiminde bize dayanak olması gayesiyle sponsor arayışı içerisindeyiz.’’ açıklamasında bulundular.

Kurulduğu günden itibaren çeşitli etkinliklerde, toplantılarda, düzenlenen zirvelerde yer almaya çalışan HürDevrimtakımı bu etkinliklerde hem kendilerini tanıtma fırsatı elde ediyor hem de network ilişkilerini genişletmiş oluyor. Şu ana kadar Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI), EVO etkinliği, EKO İklim Zirvesi ve Mekatronik Mühendisleri Derneği Havacılık ve Uzay Konferansı etkinliklerinde yer alıp eser tanıtımlarını gerçekleştirmiş oldular.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Kartal evden eve nakliyat - İstanbul eşya depolama şirketleri - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/ - Kiralık bahis sitesi