İklim krizi kötü vuracak: Uzmanlar uyardı “Avrupa çok süratli ısınıyor!”
İklim krizi tüm dünyayı etkiliyor, lakin birtakım yerler başkalarından daha süratli değişiyor. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) yeni bir raporuna nazaran, Avrupa dünyadaki öteki kıtalardan daha süratli ısınıyor. 1991’den bu yana, Avrupa’daki sıcaklıklar, global ortalama sıcaklıklardan iki kat daha süratli arttı. Bu durum, yıkıcı sellerden ölümcül sıcak hava dalgalarına kadar hava şartlarında çok dalgalanmalara neden oluyor. Avrupa’nın iklim değişikliğiyle başa çıkmak için dünyanın öteki bölgelerinden daha fazla kaynağa sahip olmasına karşın, içinde bulunduğu durum çok dehşetli.
WMO genel sekreteri Petteri Taalas bir basın açıklamasında, “Avrupa, ısınan bir dünyanın canlı bir fotoğrafını sunuyor ve bize güzel hazırlanmış toplumların bile çok hava olaylarının tesirlerinden inançta olmadığını hatırlatıyor.” dedi.
Tüm gezegen ateş yayarken, değişim dünyanın makul bölgelerine daha süratli gerçekleşiyor. 1800’lerin ortalarından bu yana, iktisat çok ölçüde fosil yakıt kullanarak atmosferi kirletmeye başladığında, global ortalama sıcaklıklar 1,2 °C arttı. Fakat Avrupa’nın kara kütleleri, sanayi öncesi periyoda nazaran ortalama 2 °C daha sıcak. WMO raporuna nazaran, sıcaklıklar 1991’den bu yana Avrupa’da her on yılda yaklaşık 0,5 °C arttı. İklim değişikliği kelam konusu olduğunda, bir derecenin her kesri fark yaratır. İngiltere’de bu yaz sıcak hava dalgaları sırasında çok vefatlar, kaydedilen tarihte birinci defa sıcaklıklar 40 °C üzerine çıktığından, ısıyla ilgili sıhhat komplikasyonlarına karşı daha savunmasız olma eğiliminde olan 65 yaş ve üstü beşerler ortasında 2.803‘e ulaştı. Öbür bir örnek iklim değişikliği, Temmuz 2021‘de, şiddetli ırmakların meskenleri temellerinden süpürdüğü ve sel felaketlerinin Almanya ve Belçika’da en az 220 kişinin vefatına yol açtığı Temmuz 2021’de sel riskini de artırdı. WMO, sıcak hava dalgalarının Avrupa’daki “en ölümcül iklim olayları” olduğunu söylüyor.