Teknoloji

Laboratuvarda üretilen et yasal onay aldı: ABD “güvenli” dedi!

Gıda ve İlaç Yönetimi (FDA), laboratuvarda yetiştirilen et için yaptığı tartışmaları sonuçlandırdı ve et için satış onayı verdi. Kelam konusu et olan tavuk eti FDA’nın 16 Kasım tarihli güncellemesine nazaran, gerçek tavuklardan alınan canlı hücrelerle denetimli bir ortamda inançlı bir biçimde yapılabiliyor. Etin, klâsik olarak yetiştirilen bir hayvandan elde edilen bir tavuk göğsü ile birebir kas dokusunu içerdiği manasına geliyor.

Ürünün gerisindeki şirket, bir besin teknolojisi teşebbüsü olan ve tarihteki birinci ekili et şirketi olduğu bilinen Upside Foods isimli firmadır. Upside tarafından sağlanan fotoğraftaki üzere eserle yapılan yemekler laboratuvarda yetiştirilmiş üzere görünmüyor ki bu muhtemelen güzel bir şey. Tekrar de FDA, Upside’ın eserlerinin çabucak market raflarına yükleneceği manasına gelmiyor. Ajans, bir sonraki kademede Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı Besin Güvenliği ve Denetleme Servisi’nin (USDA-FSIS) hem Upside’ın üretim tesisi hem de eserin kendi kontrolleri ve onayları için devreye gireceğini açıkladı.

Upside, 2015’ten beri et üzerine çalışıyor.

Upside, dünyanın birinci laboratuvarda yetiştirilen dana köfte, tavuk ve ördek eserlerini elde ettiğini ve yakın vakitte laboratuvarda yetiştirilen deniz eserleri üreten öteki bir yetiştirme şirketini satın aldığını söylüyor. Başlangıç, Bill Gates, Cargill, Tyson ve Whole Foods tarafından finanse edildi.

Laboratuvarda yetiştirilen et, yalnızca kıymetli ve uzun süren bir bilim projesi olmadığı ve sığır eti, domuz eti ve kümes hayvanlarının laboratuvar ortamında tek bir hayvanın hücrelerinden geliştirilmesi, hayvancılık sanayisinin etrafa verdiği ziyanı değerli ölçüde azaltmaya yardımcı olacağı söyleniyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kültürlenmiş etin birebir ölçüde klâsik olarak yetiştirilen eserlere kıyasla üretilmesi için %7 ila %45 daha az güç gerektirdiğini gösterdi. Laboratuvarda yetiştirilen hayvansal eserler ayrıyeten %96’ya kadar daha az sera gazı emisyonu üretebiliyor, üretim sırasında %99 daha az arazi alanı kaplayabiliyor ve değerli ölçüde daha az su kullanabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Kartal evden eve nakliyat - İstanbul eşya depolama şirketleri - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/ - Kiralık bahis sitesi