Teknoloji

ASUS Yeni AMD X670 Serisi Anakartlarını Duyurdu

ASUS, ortalarında ROG Crosshair, ROG Strix, TUF Gaming, ProArt ve Prime modellerinin yer aldığı AMD X670 tabanlı yeni anakart serisini duyurdu.

AMD Ryzen™ işlemciler üç kuşaktır oyuncuların, profesyonel kullanıcıların ve içerik üreticilerinin beğenisini kazanıyor. Güçlü çekirdeklerle donatılan bu işlemciler, ekstra paralel süreç gücü gerektiren ağır çoklu süreç, 3D modelleme, görüntü sürece yahut Twitch’te canlı oyun yayını yapma üzere işlerde harika performans sergiliyor. AMD artık AMD Ryzen işlemcilerin dördüncü serisini sunarken ASUS da bu yeni işlemcilerin tüm potansiyelinden yararlanacak X670E ve X670 anakart modelleriyle geliyor.

“ASUS beş farklı X670 anakart serisiyle argümanını ortaya koyuyor. Kullanıcılar AMD Ryzen 7000 Serisi işlemcilerine eksiksiz uyan geniş bir eser koleksiyonuna erişebiliyor.” diyen AMD Kurumsal Lider Yardımcısı ve Müşteri Kanalı İş Ünitesi Genel Müdürü David McAfee, kelamlarını şöyle sürdürüyor: “Çok sayıda eşsiz bilhassa donatılan bu anakartlar sayesinde kullanıcılar en yeni DDR5 ve PCIe 5.0 teknolojileriyle birlikte AM5 platformunun potansiyelinden sonuna kadar yararlanabilecek.”

X670E ve X670 anakart serilerine herkese uygun bir model bulunuyor. ROG Crosshair serisi rakipsiz bir oyuncu bilgisayarı kurmak isteyen kullanıcılara performanstan ve tarzdan ödün vermeyen modeller sunuyor. ROG Strix anakartlar birçok farklı seçenekle oyunlara güç verirken TUF Gaming serisi ise vazgeçilmez özellikleri sağlam dizaynla birleştiriyor. ProArt X670E-Creator WiFi profesyonel tarzı, mükemmel temas seçenekleri ve güçlü performansıyla yaratıcı profesyonellere hizmet ediyor. Fiyat performans odaklı Prime anakart serisi de her düzeyden kullanıcıya X670E ve X670 modellerine uygun bir giriş noktası sunuyor.

AMD’nin işlemcide ve yonga setinde yaptığı kıymetli değişiklikler sayesinde ASUS, X670’i nitekim yeni kuşak bir platform haline getiriyor. Son teknoloji 5 nanometre süreciyle üretilen AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemciler yeni AM5 soketle kullanılıyor. LGA tipi bir soket olan AM5’te pimler işlemci üzerinde değil anakartta yer alıyor. Bu sayede pimlerin hasar görme ihtimali azaltılıyor. AM5 170 watt’a kadar TDP dayanağı veriyor. Böylelikle çok sayıda çekirdeğe sahip işlemcilerden ağır iş yükü altında harikulâde performans alınabiliyor.

Elbette yeni jenerasyona geçen tek şey işlemci yuvası değil. X670E ve X670 anakartlar en yeni DDR5 RAM’lere dayanak veriyor. Evvelki jenerasyon DDR4 belleklere kıyasla %50 daha yüksek bilgi suratı sunan DDR5 ile performans orijinal bir seviyeye çıkıyor. ASUS anakartlar ayrıyeten uygun bellek kitlerine hudutları zorlayacak biçimde sürat aşırtma yapma olağanı veren çeşitli donanım ve yazılım optimizasyonları yer alıyor.

X670E ve X670 anakartlarda ayrıyeten PCIe 5.0 teması da bulunuyor. PCIe 4.0’dan iki kat yüksek temas suratı sunan bu yeni standart, ASUS X670E ve X670 anakartların yüksek süratli temas seçeneklerinden yararlanmasını sağlıyor. Tüm seri genelinde en yeni USB4® ve USB 3.2 Gen 2×2 irtibat noktalarına sahip modeller yer alıyor.

X670E ve X670 anakartlar PCIe 5.0 ve PCIe 4.0’ün devre içinde kullanımı konusunda farklılık gösteriyor. X670E’deki “E” harfi “Extreme” manasına geliyor. Bu da kullanıcıların bir adet PCIe 5.0 x16 slotuna ve en az bir adet PCIe 5.0 M.2 yuvasına sahip bir anakartla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Lakin ASUS azla yetinmeye niyetli olmadığından, yüksek süratli depolama kelam konusu olduğunda üst düzey modellerde kullanıcılara çok sayıda imkan sunuyor. Birden fazla ROG Strix X670E anakartta yerleşil olarak en az iki adet PCIe 5.0 M.2 slotu bulunuyor. Serinin en zirvesindeki ROG Crosshair X670E Extreme modelinde yerleşik slotlar ve birlikte gelen eklenti kartlarıyla birlikte toplam dört adet PCIe 5.0 slotu yer alıyor. Geniş kapasiteli üst düzey M.2 SSD’ler çok daha fazla ısı ürettiklerinden ASUS X670 ve X670 serilerinde soğutmaya da sınıf atlatıyor. Bu M.2 yuvalarının birçoklarında ısıyı uzaklaştırmaya yardımcı olan çift taraflı M.2 soğutma blokları bulunuyor.

Bilgisayar toplamanın uzmanlık gerektirdiği periyotlar geride kaldı. ASUS her anakart kuşağında bilgisayar toplamayı daha da kolay hale getirmek için çalışmayı sürdürüyor. X670E ve X670 serilerindeki eşsiz ASUS Q-Design yenilikleri bir bilgisayar toplama yahut yenileme sürecini son derece kolaylaştırıyor.

Günümüzün son teknoloji ekran kartlarında ekseriyetle büyük soğutma tahlilleri ve sağlam art plakalar yer alıyor. Üstün performansa ulaşmayı sağlayan bu kesimler, PCIe mandalını açmayı zorlaştırabiliyor. ASUS PCIe Slot Q-Release düğmesi, kullanıcıların tek dokunuşla ekran kartlarını çıkarmasına imkan veriyor. Kullanıcılar bu yararlı özelliği tümü ROG Crosshair X670E anakartlarda, ProArt X670E-Creator WIFI’da, birden fazla ROG Strix modelinde ve hatta Prime X670E-Pro’da bulabiliyor.

Benzer bir formda, klasik DIMM yuvası dizaynlarında kullanıcıların belleklerin her iki tarafını da kilitlemesi gerekiyor. Parmakları kalın olan kullanıcılar için ekran kartına en yakın pozisyondaki yuvanın mandalını açmak sıkıntı olabiliyor. ASUS bu nedenle tüm X670E anakartlarda yeni tek taraflı bir Q-DIMM mandal tasarımı kullanıyor. Bu modüller sayesinde kullanıcılar mandalın ekran kartına yakın olmasından doğabilecek düşünceyi yaşamıyor. DIMM yuvasının daha kolay ulaşılabilen tarafındaki tek mandal, belleği sağlam bir halde yerine oturtabilmek için kâfi oluyor. RAM takmak ve yenilemek artık çok daha kolay.

ASUS ayrıyeten M.2 şoför takmayı da kolaylaştırdı. Eşsiz M.2 Q-Latch sayesinde kullanıcıların kolaylıkla kaybolan küçük M.2 vidalarıyla uğraşmasına gerek kalmıyor. M.2 şoförleri sadece parmak ucuyla takıp çıkarmak artık mümkün.

Sistem toplayan birden fazla kullanıcı büyük ölçüde hava akışı sağlayan yüksek evreli kasa fanlarını tercih ediyor. Bu fanlar yüksek performanslı bileşenleri yük altındayken serin tutmayı sağlarken internette dolaşmak yahut e-posta göndermek üzere ağır süreç gücü gerektirmeyen işler sırasında ise çok fazla gürültü çıkarabiliyor. Hafif işler sırasında sessiz çalışma, ağır yük altındayken ise verimli hava akışı sağlamayı hedefleyen ASUS, X670 ve X670E serisinde kullanıcıları AI Cooling II teknolojisiyle tanıştırıyor.

Armoury Crate uygulamasındaki FanXpert arayüzü üzerinden aktifleştirilen bu araç makine tahsilinden yararlanarak kısa bir gerilim testiyle sistem hakkında data topluyor. Bu süreçten sonra AI Cooling II teknolojisi işlemciyi izliyor ve gerilim testinden elde ettiği bilgileri kullanarak sistemi verimli soğutmak için gereken en düşük fan suratını hesaplıyor ve gürültü düzeyinin düşük kalmasını sağlıyor. Bu fan denetim sistemi fan gürültüsünü daima yük altındayken 5,7 dB kadar düşürebiliyor. Bu kendi kendine uyarlanabilir sistem sayesinde kullanıcılar istedikleri vakit soğutma gücüne istedikleri vakit ise sessizliğe kavuşabiliyor. ASUS ayrıyeten FanXpert’i eksiksiz kalibrasyon ve kontrol seçenekleriyle güncelledi. Sıcaklık giriş haritası ve fan reaksiyon haritasına Windows üzerinden kullanışlı Armoury Crate uygulamasıyla erişmek mümkün.

Donanım teknolojilerine meraklı şahısların AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemciler ve X670E anakartlarla yapacağı birinci şey sürat aşırtmayla sistemlerinden ne kadar ekstra performans alabileceklerini görmek olacak. Çok iş parçacıklı iş yüklerinde, tüm çekirdekleri kapsayan sürat aşırtma büyük avantaj sağlayabiliyor. Öte yandan oyunlar üzere daha az iş parçacıklı uygulamalarda ise AMD’nin yerleşik Precision Boost Overdrive (PBO) teknolojisi çok uygun sonuç veriyor. Performansı en üst seviyeye getiren bu teknoloji işlemci sıcaklığı, faal misyon sayısı ve güç tasarrufu üzere etkenleri otomatik olarak tahlil ediyor ve buna nazaran saat suratlarını akıllı bir formda artırıyor.

Kullanıcılar PBO ve tüm çekirdeklere manuel sürat aşırtma ortasında tercih yapmak zorunda değil. ASUS bunun için Dynamic OC Switcher ismini verdiği bir özellik geliştirdi. Efsanevi ROG Crosshair VIII Dark Hero anakartta birinci olarak sunulan bu özellik ASUS tarafından artık tüm X670E anakart modellerine eklendi. Bu özellik o an yapılan işte en uygun performansı sunmak için iki mod ortasında otomatik geçiş yapıyor. Kullanıcılar ağır süreç gücü gerektiren işlere uygun manuel sürat aşırtma yaptıktan sonra Dynamic OC Switcher’ın devreye gireceği amper ve sıcaklık hududunu belirleyebiliyor. Belirlenen bu hududun öncesince sistem PBO ile çalışırken, hudut aşıldığında manuel sürat aşırtma bedellerine geçerek gereken anlarda inanılmaz çok parçacıklı performans elde edilebiliyor.

Kullanıcılar ayrıyeten yeni Core Flex özelliğindeki saat suratı, güç dağıtımı ve sıcaklık kontrolleriyle hudutları zorlayabiliyor. En kolay haliyle, kullanıcılar hafif iş yükü altında temel saat suratını azamî seviyeye getirebiliyor, sıcaklık yahut akım arttığında işlemci çekirdek frekansının kademeli olarak azalmaya başlayacağı noktalar belirleyebiliyor. Bu son derece uyarlanabilir sistem güç, akım ve sıcaklık sonlarını düzenlemek için çok sayıda ayar sunuyor. Kullanıcılar bu sayede işlemci performansını kendi isteklerine nazaran değiştirebiliyor.

ASUS X670E serisi ayrıyeten ROG True Voltician’ı geri getiriyor. ROG Crosshair X670E Extreme ve ROG Crosshair X670E Yeniden modelleriyle birlikte gelen bu osiloskop kiti, donanımlarından azamî performans almak için anakartlarındaki güç devreleri hakkında detaylı tahlillere gereksinim duyan teknoloji tutkunlarının işini kolaylaştırıyor. Osiloskop sisteme bağlandıktan sonra başka bir sistemde gerçek vakitli voltaj bilgisi sunuyor. Profesyonel seviyede sürat aşırtma için gereken dataları toplamak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Republic of Gamers anakartlar 2006’dan beri tasarım ve performans sonlarını zorlayarak her vakit daha fazlasını talep eden oyunculara üst seviye eserler sunuyor. En yüksek suratlara ulaşabilen üst seviye bileşenler ve son teknoloji dizaynlardan yararlanan ROG mühendisleri, kalite ve ustalık yansıtan anakartlarla masaüstü bilgisayar tarifini baştan yazıyor.

Yeni kuşak özelliklerle donatılan üç adet ROG Crosshair X670E anakart ile seri geleceğe taşınıyor. ROG Crosshair X670E Hero üstün özellikleri ve etkileyici tarzı eşsiz bir formda birleştiriyor. ROG Crosshair X670E Tekrar orta uzunluk microATX sistemlere bu yeni platformun üst düzey özelliklerini getiriyor. Serinin liderliğini ise hiçbir şeyden vazgeçmeyenlere hitap eden ROG Crosshair X670E Extreme EATX anakart yapıyor.

ROG Crosshair X670E serisinin en uygun fiyatlı modeli olan ROG Crosshair X670E Hero, profesyonel sistem toplayıcılar ile günlük oyuncular ortasında bir köprü oluşturarak kullanıcıların rahatlıkla sergileyebilecekleri yüksek performanslı bir bilgisayar hazırlamasına imkan veriyor.

ROG Crosshair X670E Hero’nun koyu tonlarındaki yüzeyi, sistemin geneli için estetik bir görünüm oluşturuyor. Entegre giriş çıkış muhafazasını saran polymo aydınlatma etkileyici bir usul katıyor. Bu renkli ve ışıklı yapı iki farklı RGB tertibine sahip. Böylelikle sistem toplayanlar öbür hiçbir yerde olmayan parlak bir RGB tarzıyla dikkatleri üzerine çekebilecek.

AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemcileri bir üst düzeye taşımak isteyenler, işlemciye zahmetsizce kesintisiz güç sağlayan 110 amp düzeyindeki 18 + 2 güç basamaklarından yararlanıyor. Kâfi ölçüdeki entegre soğutma blokları devreleri serin tutarken, geniş başlık seçenekleri de kullanıcıların hayallerindeki soğutma tahlilini kurmasını sağlıyor.

ROG Crosshair X670E Hero kullanıcılara sağlam bir yeni kuşak sistem kurma fırsatı veriyor. İki adet PCIe 5.0 x16 slotu yeni kuşak ekran kartlarına dayanak veriyor. Bunların yanı sıra anakartta üç adet PCIe 5.0 slotu ve iki adet de PCIe 4.0 slotu bulunuyor. Cümbüş ve rekabetçi oyun için gereken net sesler ise ön panel çıkışına üst seviye ses sağlayan gelişmiş ESS® ES9218 Quad DAC ile elde ediliyor. Harikulâde sinyal gürültü oranı sağlayan bu ses tahlili yüksek kaliteli kulaklıklarla harika bir iş çıkarıyor.

Üst düzey ilişki seçenekleri de Hero’nun özellikleri ortasında. WiFi 6E sayesinde kullanıcılar makul bölgelerde uyumlu router’larla yeni açılan 6 GHz bandından yararlanıp sıkıntısız kablosuz kontaktan faydalanabiliyor. Art taraftaki iki adet USB4 irtibat noktası, yüksek süratli harici depolama aygıtları ve etraf üniteleri için esnek birer erişim noktası sunuyor.

Ne çok büyük ne çok küçük olan microATX’in en uygun anakart boyutu olduğu sav edilebilir. ROG Crosshair X670E Yine, ikinci bir PCIe x16 slotuna muhtaçlık duymayan oyunculara orta uzunluk MicroATX biçiminde yüksek performans, harika özellikler ve klasik ROG estetiğini sunuyor.

Entegre giriş çıkış müdafaasındaki lazer baskılı yansıtıcı ROG logosu ve yonga seti soğutma bloğundaki pikselli Korkusuz Göz simgesi Republic of Gamers ailesine bağlılığı gösteriyor. VRM soğutma bloğundaki RGB LED çizgiler Aura Sync ile şahsa özel renkli bir görünüm katıyor. Anakart koyu yonları ve açılı sınırlarıyla son derece tezli bir dizayna sahip.

Her istikametiyle yeni jenerasyon olan X670 platformu, kullanıcıların PCIe 5.0 ve DDR5 ile üstün oyun tecrübeleri yaşamasını sağlıyor.  PCIe 5.0 x16 slotu bugünün ve yarının en süratli grafiklerinin üstesinden gelebiliyor. DDR5 takviyesi ise kullanıcıların yeni kuşak DDR5 RAM’lerin sunduğu devasa bant genişliğinden, etkileyici suratlardan ve harika güç verimliliğinden yararlanmasını sağlıyor. Yerleşik slotlar ve ROG Gen-Z.2 karttakilerle birlikte Yine modeli toplamda iki adet PCIe 5.0 M.2 yuvasına bir adet PCIe 4.0 M.2 yuvasına sahip. Bu da süratli ve geniş bir oyun arşivi oluşturma ve vakit içinde genişletme imkanı veriyor. Elbette bu anakart da 110 amp düzeyindeki sağlam 16 + 2 eşli güç basamaklarıyla en güçlü AMD Ryzen™ 7000 Serisi masaüstü işlemcilere hazır.

Gene modeli üst düzey bir anakartta olması beklenen tüm irtibat seçeneklerini sunuyor: WIFi 6E ile yeni açılan 6 GHz bandına erişim; sıkıntısız ağ ilişkisi için Intel 2.5 Gb Ethernet; art tarafta USB4 ilişki noktaları; ön panel USB 3.2 Gen 2×2 Type-C irtibat noktaları için konnektör ve Quick Charge 4+ takviyesi.

ROG Crosshair X670E Extreme hiçbir şeyden ödün vermeyen bir anakart. Açılı sınırları, canlı RGB LED çizgileri ve şık siyah tonlarıyla ROG Crosshair X670E Extreme, ilgi odağı olacak bir görünüme sahip. Anakarttaki AniMe Matrix™ ekran sahip olduğu bir dizi LED ile özel animasyonlar gösterme fırsatı vererek eşsiz şahsileştirme imkanları sunuyor.

ROG Crosshair X670E Extreme’in etkileyici görsel ögeleri üstün performansı tamamlıyor. VRM devrelerinin, yonga setinin ve dahili M.2 yuvalarının üzerinde yer alan büyük soğutma blokları tesirli soğutma sağlamanın yanı sıra karta simetrik bir hoşluk de katıyor. Ana M.2 yuvasını kaplayan geniş soğutma bloğunun yüzeyinde çok katmanlı şık grafikler bulunuyor. Entegre alüminyum giriş çıkış müdafaası VRM devresindeki soğutmaya yardımcı oluyor. Suram sürecini de sadeleştiren bu kesim şık bir görünüme de sahip.

ROG Crosshair X670E Extreme, sahip olduğu sağlam güç tahliliyle AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemcileri bir sonraki düzeye çıkarmak için neredeyse sınırsız bir potansiyel taşıyor. 110 amp düzeyindeki 20 + 2 eşli güç etaplarına sahip olan bu EATX anakart, işlemciye kesintisiz güç iletebiliyor. Günümüzde işlemciler istenen her anda en düzgün performansı sunabilmek için mevcut güç düzeyinden ve termal potansiyelden sonuna kadar yararlanıyor. Bu nedenle soğutma sadece rahat kullanım için değerli değil. Kapsamlı soğutma sistemleri ile kullanıcılar talep ettikleri performansı daima alabiliyor. ROG Crosshair X670E Extreme kullanıcılara hayallerindeki soğutma tahlilini kurmaları için çok sayıda seçenek sunuyor. Kasa, radyatör ve işlemci fanları için toplam altı adet başlıkla hava akışını düzenleyip denetim etmek mümkün. Özel bir sıvı soğutma tahlili kurmak isteyenler çok sayıdaki pompa ve akış suratı başlığı sayesinde soğutma sistemleri üzerinde eksiksiz denetime sahip oluyor.

İki kat yüksek temas suratı sunan yeni PCIe 5.0 standardı, kullanıcılara ROG Crosshair X670E Extreme’i USB4 ve USB 3.2 Gen 2 irtibat noktaları ile zenginleştirme imkanı veren bant genişliğini sunuyor. Birden fazla oyuncu aygıtlarını şarj etmek için bilgisayarlarının ön panelindeki USB irtibat noktalarını kullandığından, ROG Crosshair X670E Extreme’in ön panelinde Quick Charge 4+ dayanaklı bir USB 3.2 Gen 2 x2 teması yer alıyor. Bu anakartı, ön panelinde USB Type-C irtibat noktası bulunan bir kasayla kullananlar, 60 watt şarj rahatlığına kavuşuyor.

İki adet PCIe 5.0 x16 yuvası bugünün ve geleceğin son teknoloji ekran kartlarına hazır bekliyor. Kartın üzerinde bulunan iki yuvaya ek olarak ROG PCIe 5.0 M.2 kartı ve ROG GEN-Z.2 kartı ile sunulan üç ek yuva ile birlikte ROG Crosshair X670E Extreme, toplamda beş adet M.2 yuvasına sahip oluyor. Bunların dördü PCIe 5.0 x4 modunu destekliyor. Eklenti kartlarındakiler de dahil olmak üzere tüm yuvalardaki soğutma blokları hiçbir sorun yaşamadan şoförlerden tam performans alınmasını sağlıyor. Altı adet SATA 6 Gbps ilişki noktası sayesinde de kullanıcılar daha geniş bir depolama sistemi oluşturabiliyor, oyun arşivlerinde kısıtlama yapmak zorunda kalmıyor.

Bu anakatın ağ irtibatı için sunduğu seçenekler de son derece etkileyici. WiFi 6E teması makul bölgelerde uyumlu router’lar ile, yeni açılan düşük trafikli 6 GHz bandından yararlanma fırsatı veriyor. Intel 2.5 Gb Ethernet ilişki noktası router’a yüksek bant genişlikli irtibat sağlarken Marvell Aqtion 10 Gb Ethernet irtibat noktası ise sistemi süratli ağlarda terabyte’lar büyüklüğündeki belge transferlerine hazır hale getiriyor.

Oyun tecrübesi için birinci öncelik manzara ise ikinci sırada da katiyetle ses yer alıyor. ROG Crosshair X670E Extreme’de harika ses performansı SupremeFX 7.1 Surround Sound ses tahlili ve entegre amplifikatörler ile op-amplifikatörlerle başlıyor. Ses devrelerinde birinci sınıf kapasitörler, parazit önleyici kalkanlar ve sağ ile sol kanallar için başka iletken yolları kullanılıyor. Otomatik özdirenç algılama özelliği sayesinde kullanıcılar yüksek özdirençli üst seviye kulaklıklardan kristal netliğinde ve berrak sesler alabiliyor. ESS ES9218 Quad DAC, ön paneldeki ses çıkışına 120 dB sinyal gürültü oranıyla üst seviye ses kalitesi sağlıyor. Böylelikle üst düzey kulaklıkları ön panelden rahatlıkla kullanmak mümkün oluyor.

Bilgisayarı öncelikle oyun oynamak için toplayan kullanıcılar, ROG Crosshair serisindeki üstün özelliklerin kimilerini muhtaçlıktan çok lüks olarak görebiliyor. ROG Strix anakartlar Crosshair serisinin temel tarz ve performans ögelerini taşırken günlük kullanıcıların muhtaçlık duymayacağı kimi özellikleri dışarıda bırakıyor. ASUS toplamda dört adet ROG Strix X670E anakart modeli sunuyor. Farklı özellik düzeylerine ve tarzlara sahip üç adet yüksek performanslı ATX anakart modeline Mini-ITX boyutundaki mucizevi ROG Strix X670E-I modeli eşlik ediyor.

Strix ailesinin en yüksek performanslı modeli ROG Strix X670E-E Gaming WiFi biçim ve fonksiyonu en uygun halde birleştiriyor. Anakarttaki soğutma blokları boyunca uzanan açılı sınırlar ve fark yaratan ROG simgeleri ve aydınlatılmış akrilik ekrana sahip entegre giriş çıkış muhafazasına tezli bir tasarım oluşturuyor.

Kapsamlı güç ve soğutma tahlilleri kullanıcılara yüksek kaliteli bileşenlerden kullanma imkanı tanıyor. 110 amp düzeyindeki 18 + 2 eşli güç basamaklarına sahip olan bu anakart, AMD işlemcilere kesintisiz güç iletebiliyor. İki adet PCIe 5.0 x16 slotu yeni kuşak ekran kartlarına ve eklenti kartlarına mesken sahipliği yapabiliyor. PCIe 5.0 SSD’lerin düzgün bir formda çalışabilmesi için geniş yüzey alanıyla soğutma sağlayan kalın bir M.2 soğutma bloğuna yer veriliyor. Bu devasa M.2 soğutma bloğu aksesuar kitinin içinde geliyor.

ROG Strix X670E-E Gaming WiFi sistem toplama sürecini kolaylaştıran yeni jenerasyon avantajlara sahip. Ekran kartını çıkarmayı kolaylaştıran PCIe Slot Q-Release düğmesinin yanı sıra anakartın üzerindeki entegre başlatma düğmesi sistem kurarken test yapma imkanı vererek tüm süreci kolaylaştırıyor. ROG aksesuar kitindeki yedek M.2 termal dolgu kullanıcıların daha sonra ekleyeceği şoförleri en uygun halde tutabilmesini sağlıyor.

Günümüzde birden fazla oyuncu anakartlarındaki tek bir PCIe x16 slotunu kullanıyor. ROG Strix X670E-F Gaming WiFi ve ROG Strix X670E-A Gaming WiFi bu oyunculara üst düzey sistem kurmaları için gereken her şeyi iki farklı tarzda sunuyor.

Bu iki anakart; bir adet PCIe 5.0 x16 slotu, dört adet M.2 yuvası (ikisi PCIe 5.0 ve ikisi PCIe 4.0), WiFi 6E, DDR5 takviyesi ve bir adet Thunderbolt (USB4®) başlığı üzere birçok özelliği paylaşıyor. Görsel olarak Strix X670E-E modelini andıran Strix X670E-F büyük ölçüde siyah yüzeylerle ve açılı çizgilerle kaplı. Dev boyutlu VRM soğutma bloğundaki aydınlatmalı akrilik panel ve aydınlatmalı Aura Sync RGB LED’ler üslup sahibi ve lüks bir dokunuş katıyor.

Trend belirleyen Strix X670E-A ise farklı bir yaklaşım sergiliyor. Yüzeylerdeki tezli metalik beyaz renk, beyaz yüklü sistemlere çok uygun bir aday. RGB LED aydınlatmalı akrilik panel, donanımın soğutma gücünü kusursuz bir formda tamamlayan donmuş bir görünüm taşıyor.

Strix X670E-I anakart inanılmaz küçük boyutlarda olmasına karşın yeni jenerasyon oyun sistemleri için eksiksiz bir platform sunuyor. Son teknoloji ekran kartlarına uygun bir PCIe 5.0 x16 slotuna sahip olan anakartta ayrıyeten bir çift DDR5 DIMM yuvası ve iki adet M.2 yuvası bulunuyor. Bu M.2 yuvalarının biri PCIe 5.0, başkası ise PCIe 4.0 temaslı.

Yenilikçi tasarım ögeleriyle kullanıcıların bir Mini-ITX kasanın limitleri zorlanarak kullanıcıların aradıkları performansa ve özelliklere kavuşması sağlanıyor. Eserdeki evvelden monte edilen giriş çıkış müdafaası, art taraftaki temas noktalarını sıkıca sarıyor ve suramı kolaylaştırıyor. Bir soğutma bloğu hem PCIe 5.0 M.2 yuvasını hem de yonga setini soğuturken, VRM sıcaklıkları da ısıyı kritik dekuplaj kapasitörlerinden uzaklaştıran termal dolguya sahip geniş art plakayla denetim altına alınıyor. Alandan tasarruf sağlayan ROG FPS-II kartı ön panel başlıklarına, 2 adet SATA irtibat noktasına, CMOS temizleme ve yüksek CPU voltajı üzere özelliklere ayrılan kıymetli başlıklara ve eski genişleme kartları için kullanılan PCIe mod anahtarına kolay erişim sunuyor.

Yepyeni harici denetim arayüzü ROG Strix Hive’ın da eklenmesiyle ROG Strix X670E-I anakart rakiplerinin çok ötesine geçiyor. Bu model, küçük ITX boyutlu bir makine toplayan kullanıcıların sıkça karşılaştığı sıkıntılara akıllı tahliller getiriyor ve oyunculara yönelik özelliklere kolay erişim sunuyor.

Mini-ITX boyutlarında olağanda üst düzey ses tahlillerine pek yer kalmaz. Fakat ASUS burada da hudutların dışına taşıyor. Hive’da bir adet ALC4050 codec ve bir adet ESS ES9260 Quad DAC olmak üzere üst düzey ses donanımları yer alıyor. Birleşik ses jakı ve optik S/PDIF çıkışı pürüzsüz sesler sunarken, entegre ses düzeyi düğmesi ise kullanıcıların denetimi eline almasını sağlıyor.

ROG Strix Hive yalnızca birinci sınıf ses kalitesi sunmakla kalmıyor. Üzerinde bulunan kullanışlı USB Gen 2 Type-C® bağlantı noktası harici depolama aygıtı ve etraf ünitesi bağlamayı kolaylaştırıyor. Kullanımı kolay ASUS Q-LED dizilimi ise meseleleri basitçe tespit etmeye yarıyor. EZ Mode PBO düğmesi, ince ayarlanmış PBO profilini BIOS’a girmeye gerek kalmadan işletim sistemi üzerinden gerçek vakitli olarak aktifleştirme imkanı veriyor. Kullanıcılar ayrıyeten fizikî FlexKey ve BIOS Flashback düğmelerinden de yararlanabiliyor. Mini-ITX boyutunda bir sistem kurmak, güncellemek ve bu sistemde çıkabilecek problemleri gidermek hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Yeni bir anakart satın almak isteyen oyuncuların büyük bir çoğunluğunun neler istediği muhakkak. Performanstan ödün vermeden uzun mühlet kullanabilecekleri sade ve emniyetli bir model arayan çok sayıda oyuncu var. ASUS bu tıp oyunculara TUF Gaming anakart ailesini sunuyor. Bu anakartlar kullanıcıların muhtaçlık duyduğu performansı sağlam ve pratik dizaynlarla veriyor.

TUF Gaming X670E-Plus ve TUF Gaming X670E-Plus WiFi anakartlar kapsamlı özellik seti ve sağlam görünümleriyle rakiplerini geride bırakıyor. Pak çizgiler ve savsız gri tonlardan oluşan sade tasarım, birçok sistemin görünümüne kolaylıkla ahenk sağlayabiliyor. Entegre giriş çıkış müdafaasındaki ve kartın üzerindeki armalar beğenilen dokunuşlar katıyor.

Bu anakartlar üst düzey ROG Crosshair ve ROG Strix anakartlardaki üst düzey özelliklerin birçoklarını taşıyor. Bir adet PCIe 5.0 x16 yuvası bugünün ve geleceğin üst düzey ekran kartlarına hazır bekliyor. Biri PCIe 5.0’e, ikisi PCIe 4.0’e ve biri de PCIe 3.0’e bağlı toplam dört adet M.2 yuvası geniş kapasiteli ve süratli bir depolama sistemi kurma fırsatı veriyor. Bu modellerde, bir bakışta sistemin durumu hakkında bilgi veren Q-LED sorun tespit göstergesi üzere birçok Q-Design özelliğine yer veriliyor. Yüksek performanslı kablosuz ağ kontağı arayanlar WiFi 6E özellikli TUF Gaming X670E-Plus WiFi modelini kıymetlendirebilir. Sırf kablolu temas isteyenler ise kablosuz irtibat özelliği dışında büsbütün birebir olan TUF Gaming X670-E Plus’taki Realtek 2.5 Gb Ethernet temas noktasıyla tüm gereksinimlerini karşılayabiliyor.

En yeni AMD Ryzen™ 7000 Serisi işlemcilerin performans potansiyelinden yararlanacak tek küme oyuncular değil elbette. Mühendisler, dizayncılar, görüntü editörleri, animasyon sanatkarları ve oyun geliştiricileri üzere yaratıcı profesyoneller çok çekirdekli işlemcilerin, yüksek bant genişlikli DDR5 RAM’lerin ve yüksek süratli PCIe 5.0 depolamanın avantajlarından tam olarak yararlanacak iş akışlarına sahip. Bu yaratıcı profesyoneller ve daha birçok kişi ProArt anakartların sunduğu üstün irtibat seçeneklerinden, geniş yüksek süratli depolama imkanlarından ve profesyonel tarzdan yararlanabiliyor.

ProArt X670E-Creator WiFi harikulâde özellikleriyle yeni jenerasyonu kullanıcıların önüne getiriyor. Anakartın dizaynında pak çizgiler, şık açılar ve hassas bir simetri öne çıkıyor. Sade renkler bu ProArt anakartlara vaktin ötesine geçen ve her ortama ahenk sağlayan bir görünüm katıyor. Böylelikle konut ofislerden setlere yahut müşteriyle ortak çalışma ortamlarına kadar her yere uygun bilgisayarlar kurulabiliyor. Entegre giriş çıkış muhafazasındaki ve yonga seti soğutma bloğundaki altın rengi çizgiler lüks ve rafine bir usul oluşturuyor.

Yüksek süratli bellek kitlerine muhtaçlık duyulan yaratıcı iş yükleri kelam konusu olduğunda, ProArt X670E-Creator WiFi anakart DDR5 RAM’lerin devasa bant genişliğini, harika suratını ve inanılmaz güç verimliliğini sunuyor. Donanım ve yazılım optimizasyonlarıyla donatılan bu anakart, kullanıcıların sürat aşırtma yaparak hudutları zorlamasını sağlıyor.

PCIe 5.0 kontağıyla ProArt X670E-Creator WiFi yeni jenerasyon SSD’lerin ve GPU’ların kapılarını açıyor. Bu modelde bir değil iki adet PCIe 5.0 x16 slotu yer alıyor. Yaratıcılık gerektiren işler ulaşılabilecek en yüksek transfer suratlarından yararlandığı için ASUS bu anakarta dört adet M.2 yuvası yerleştirdi. Bu yuvaların ikisi PCIe 5.0 dayanaklı olarak geliyor.

Kullanıcılar ayrıyeten kapsamlı yüksek süratli temas noktası seçenekleriyle eksiksiz bir yaratıcı iş istasyonu tecrübesi yaşayabiliyor. Yeni PCIe 5.0 protokolü art giriş çıkış panelindeki bir çift USB4 ilişki noktası için de bant genişliği sağlıyor. Ön panel temaslarının esnek olması birçok iş akışı için büyük kıymet taşıyor. Bu nedenle ProArt X670E-Creator WiFi’ın ön panelinde Quick Charge 4+ takviyeli bir USB 3.2 Gen 2×2 Type-C ilişkisi bulunuyor. Ön panelinde USB Type-C temas noktası olan bir kasayla birlikte kullanıldığında 60 W şarj imkanı elde ediliyor.

Olağanüstü ağ teması seçenekleri de bu anakartın sundukları ortasında. Uyumlu bir router ile kullanıldığında WiFi 6E standardı daha evvelden kullanılmayan 6 GHz tayfı sayesinde muhakkak bölgelerde daha güçlü kablosuz temas tecrübesi yaşatıyor. Intel 2.5 Gb Ethernet sağlam ve muteber kablolu ilişkiler sunarken Marvell AQtion 10G Ethernet temas noktası ise yüksek süratli ağ depolama aygıtlarına bağlanmak üzere seçenekler veriyor.

Mükemmel özelliklere, muteber performansa ve sade dizayna sahip olan ve uygun fiyatla sunulan bir anakart arayanlar ASUS Prime serisinde istediklerini bulabilir.

ASUS yeni AMD X670E ve X670 platformları için üç yeni anakart sunuyor. Serinin en üstünde Prime X670E-Pro WiFi modeli yer alıyor. DDR5 dayanağı, PCIe 5.0 x16 yuvası ve bir adet PCIe 5.0 M.2 yuvası ile bu anakart yeni jenerasyon bir PC kurmak isteyenlere ülkü bir seçenek sunuyor. WiFi 6E, bir adet Realtek 2.5 Gb Ethernet temas noktası ve bir adet Thunderbolt (USB4®) başlığı da zati etkileyici olan bu seçeneği daha da zenginleştiriyor. Kendi sistemini kurmak isteyenlere yönelik özellikler de bunları tamamlıyor. Evvelden monte edilmiş giriş çıkış kalkanı suram sürecini sadeleştirirken PCIe Slot Q-Release düğmesi de ekran kartlarını kolaylıkla çıkarma imkanı veriyor. Q-LED kusur tespit göstergesi ise sorun çözerken kestirimlere başvurma zorunluluğunu sona erdiriyor.

PCIe 5.0 SSD’lerin nefes kesen suratı birçok iş yükünde fark yaratacak cinsten. Lakin yeniden de bu özellik AM5’e geçiş yapmak isteyen birden fazla kullanıcının olmazsa olmazlar listesinde yer almayabilir. ASUS, Prime X670-P WiFi ve Prime X670-P modellerini tam da bu çeşit kullanıcılar için tasarladı. Bu anakartlar DDR5 takviyesi ile birden fazla işi hallederken üç adet yerleşik M.2 yuvası ile de geniş depolama alanı imkanı sunuyor. Thunderbolt (USB4®) başlığı ise kullanıcıların uyumlu kasaların ön panelinde yüksek süratli bir ilişki noktasına sahip olmasını sağlıyor. Yerleşik kablosuz temas özelliği olmazsa olmazlar ortasındaysa WiFi6 ilişki imkanı sunan Prime X670-P WiFi modeli bu talebi karşılıyor. Kablolu ağ irtibatıyla yetinenler ise WiFi dışında büsbütün tıpkı olan Prime X670-P modelini tercih edebiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Eşya Depolama - Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/