Toplumsal Medya Yasasının yarısı kabul edildi!
Geçtiğimiz mayıs ayının sonlarına hakikat Toplumsal Medya Yasası meclise sunuldu. Komitelerden geçen tasarının 45 gün içerisinde sonuçlandırılması gerekiyordu ancak ertelenmesine karar verildi. Ancak meclis açıldıktan sonra beklenmedik bir halde tekrar gündeme geldi ve an itibariyle 19. hususu görüşülüyor.
Sosyal Medya Yasası kapsamındaki 40 unsurdan 18’i kabul edildi!
Sosyal Medya Yasası birinci olarak 26 Mayıs 2022 tarihinde meclise sunuldu. Birebir gün 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na halkı aldatıcı bilgiyi alenen yayma cürmünün eklenmesine karar verildi. Bununla birlikte, gerçeği yansıtmayan ve palavra haber yapan yayın kuruluşlarına ve şahıslara cezai yaptırım uygulanacağı söylendi. En yüksek ceza ise 1 yıldan 3 yıla kadar mahpus olacak.
Tabii Toplumsal Medya Yasası her ne kadar yalnızca internet üzerinden habercilik yapan kuruluşları etkiliyor üzere gözükse de Facebook, Twitter ve YouTube üzere platformlarda haberlerini paylaşan ve yayın yapan birçok gazeteci ve yayıncı bulunuyor. Ayrıyeten vatandaşların da birebir sürece dahil olduğunu belirtelim.
Dolayısıyla internette palavra haber yapan yahut aldatıcı bilgi paylaşan herkese mahpus cezası getiriliyor. Buna toplumsal medya hesapları üzerinden gerçeği yansıtmayan yahut manipülatif paylaşım yapanlar şahısların de dahil olduğunu belirtelim.
Fakat bu bahiste birtakım çekincelerin de olduğunu belirtelim. Çünkü palavra haber olarak isimlendirilen durumun kırmızı çizgileri şimdi belirlenmedi. Yani hangi haberlerin ve paylaşımların dahil olacağı yahut gri alanda kalan durumlarda kararın neye nazaran verileceği bilinmiyor.
Ayrıca olayın tespitinin kimler tarafından hangi yetki ve kıstaslara nazaran yapılacağı ve de emsal karar olmadığı için cezai süreç uygulanması halinde nelerin göz önünde bulundurulacağı konusunda büyük bir belirsizlik var. Bu nedenle birçok gazeteci ve vatandaşın söz özgürlüklerinin kısıtlanabileceğine dair çekincelerini lisana getirdiğini de belirtelim.
Dilerseniz mevzuyla alakalı görüntümüzü aşağıdaki linki tıklayarak izleyebilirsiniz.
Siz Toplumsal Medya Yasası hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!