Teknoloji

Yıldızın biçimi nasıldır? İşte yapısı ve büyüklüğü

Yıldız denildiğinde akla her vakit herkes tarafından bilinen 5 köşeli form gelir. Çabucak her yerde bu formda karşımıza çıkan yıldızların formları nitekim bu türlü mi pekala? Her ne kadar yaydıkları ışık ile birlikte bu biçimde görünseler de aslında yıldızların birden fazla global bir formdadır. Yani yıldız biçimi aslında çizdiklerimizden hayli farklı.

Güneş ve başka yıldızlar ne kadar büyük ?

Aslında yıldızlar ısı ve ışık yayan gaz küreleridir, tıpkı Güneş üzere. Bu nedenle motamot Güneş’te olduğu üzere yıldızların birden fazla da global yapıdadırlar. Yaydıkları ışınlar ise yıldızları 5 yahut daha fazla köşeli görmemize neden oluyor.

Bir yıldızı başlangıçta neredeyse büsbütün hidrojen ve helyumdan oluşan yavaş dönen dev bir bulut olarak nitelendirebiliriz. Oluşturduğu yerçekimi nedeniyle, bulut içe gerçek çökmeye başlar ve giderek daha süratli dönmeye başlayarak küçülür. Bu süreçte dış kısımlar bir disk halini alırken, en iç kısımlar kabaca global bir küme haline gelir.

İçeri hakikat çöken gereç daha sıcak ve daha ağır hale gelerek top biçiminde bir protoyıldız oluşturuyor. Önyıldızdaki ısı yaklaşık 1 milyon Santigrat derece pahasına ulaştığında, olağanda birbirini iten atom çekirdekleri kaynaşmaya başlar ve yıldız tutuşur. Bunun akabinde yıldızda gerçekleşen füzyon tepkileri ortaya büyük bir güç çıkarır.

Bir yıldız genel olarak bir çekirdek, ışınım bölgesi, konveksiyon bölgesi ve bunları çevreleyen fotosfer ya da başka ismi ile ışık küreden oluşur. Gaz yapısında olmasına karşın bir yıldızın büyüklüğü de bu bölgelerin ölçülmesi ile hesaplanır.

Bu yıldızlardan bize en yakını ise Güneş’tir. Bize 93 milyon kilometre uzaklıkta olan Güneş’in çapı ise yaklaşık 1 milyon kilometredir. Lakin karşılaştırmak gerekirse Güneş’ten çok daha büyük yıldızlar da vardır. Gökbilimciler genellik bu büyük yıldızların büyüklüğünü Güneş’e kıyaslayarak tabir eder.

Yıldızların boyutları, sadece 20 kilometre genişliğinde olabilen nötron yıldızlarından, kabaca güneşin çapının 1000 katı olan süperdevlere kadar değişir. Bilinen en büyük yıldız ise UY Scuti’dir. Çapı Güneş’in çapından 1.700 daha büyük olan bu dev, bizden 9 bin 500 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Bu halde düşündüğümüzde cihanda çok küçük bir yer kapladığımızı daha net anlıyoruz. Pekala siz yıldızların formu ve büyüklükleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Gebze Hukuk Bürosu - İstanbul Eşya Depolama - Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/