Teknoloji

Apple Neden Her Vakit Bilgi Güvenliğine Dikkat Çekiyor?

WWDC 2019’da Apple yeni işletim sistemi sürümlerini birinci kere tanıttı. iOS 13’ün yanı sıra iPad için gelecek olan iPadOS dikkat çeken duyurular ortasında yer alıyordu. Fakat bu konferansın satır ortalarında değerli bir ayrıntı kapalıydı. IoT (Nesenelerin İnterneti) ile birlikte bilginin ehemmiyeti her geçen gün artarken, Apple neden ferdi güvenliğin üzerine bu kadar çok eğiliyordu?

Veri her ne kadar güç manasına gelse de, beşerler dinlendikleri ve daima takip edildikleri fikriyle hareket etmeyi sevmezler. Bu yüzden şirketin son yıllarda güvenlik alanında önemli yatırımlar yapması, kendi açısından yanlışsız bir karar olarak nitelendirilebilir. Elbette bu kararın artıları olduğu kadar eksileri de bulunuyor.

Toplantımız sırasında bir noktaya bilhassa dikkat çekildi; güvenlik alanında yapılan geliştirmeler Apple’ın şirket siyaseti değildi. Bu tedbirler büsbütün insanın özlük haklarını korumak üzere tasarlanıyor. En azından Apple durumu bu halde izah ediyor.

Güvenliğin ana başlıkları ortasında Safari, Fotoğraflar, İletiler, Haritalar ve iCloud yer alıyordu. Sırasıyla bu uygulamalar için yapılan güvenlik güncellemeleri bizlerle paylaşıldı.

Safari

  • Birçok kullanıcı web tarayıcısı kullanırken takip edildiğinin farkında değil.
  • Siteler çerezler ismi altında kullanıcıların bilgilerine basitçe erişebiliyor.
  • Çerezler; kullanıcı verisi, parmak izi kayıtları, aramalar ve en değerlisi pozisyonlara basitçe erişebiliyor.
  • Safari üzerinde yapılan geliştirmelerin, bu takip özelliklerini devre dışı bırakma üzerine olduğu söyleniyor. Şirketin tezine nazaran, kullanıcılar Safari kullanarak erişim üzerinde tam denetim sahibi olabilirler.
  • Ayrıca Safari’nin kendi araç çubuğu üzerinden yapılan aramalar da, yeniden kullanıcıları inançta tutmak üzerine tasarlanmış.
  • Bazı web sitelerinde 100’den fazla şirketin tracker botları yer alabiliyor. Cross-Site Tracking özelliği sitelerin kullanıcıdan aldığı bilgiyi kıymetli ölçüde azaltıyor.

Mesajlar Uygulaması

  • Başka bir İletiler kullanıcısı ile yapılan konuşmalar uçtan uca şifreleniyor.
  • Bu şifreleme usulü FaceTime kullanırken de faal oluyor.

Apple Haritalar

  • İsterseniz Haritalar kullanırken telefonunuzun pozisyonunuza erişmesine bile müsaade vermeyebiliyorsunuz.
  • Aramalar üzerinde kişi bilgilerine ve lokasyonlarına ulaşılamaması için Apple daima olarak algoritmayı yeniliyor.
  • Aramaların yoğunluğu bölgesel olarak bedellendiriliyor ve bu sayede bilgi korunabiliyor.

Bu üç uygulama dışında Fotoğraflar ve iCloud üzerinde yapılan güvenlik özellikleri de bizlerle paylaşıldı. iCloud özel datalar için E2E şifreleme yapabiliyor. Her gün milyonlarca fotoğraf eklenen Fotoğraflar uygulaması ise, Neural Engine’nin yeteneklerinden faydalanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Eşya Depolama - Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/