Apple’ın kullanıcı datalarını topladığı ortaya çıktı! Pekala hangi bilgiler?
Gizliliğe verdiği ehemmiyetle isminden kelam ettiren Apple’a, hakkında şaşırtan bir dava açıldı. İki güvenlik uzmanı, şirketin kullanıcılarını izleyerek hareketlerini şirkete gönderdiğini ortaya çıkardı. Pekala hangi datalar toplandı? İşte ayrıntılar…
Apple kullanıcılarını izleyerek zımnilik ihlali yapıyor
Apple, son birkaç yıldır sürdürdüğü çalışmalarla kullanıcı saklılığına odaklanmış durumda. Hatta şirket, Meta üzere büyük teknoloji şirketleriyle bu hususta fikir ayrılığına düştü. Apple’ın kapalılık kanısına karşı çıkan Meta, bu süreçte milyarlarca dolar kaybetti.
Uygulama geliştiricisi ve güvenlik uzmanları olan Tommy Mysk ve Talal Haj Bakry, iOS‘un kullanıcıların yaptığı her dokunuşu kendi uygulamaları aracılığıyla kaydedip, Apple’a gönderdiğini ortaya çıkardı. Araştırmanın şaşırtan kısmı ise, iOS ayarlarından aygıt tahlillerinin paylaşımını devre dışı bırakmış olmalarıydı.
Mysk ve Bakry, Apple’ın topladığı bilgilerin hayli detaylı olduğunu söylüyor. Örnek vermek gerekirse App Store’da aradıklarınız, Borsa uygulamasında araştırdığınız ve ayrıntılarını incelediğiniz pay senetleri, okuduğunuz makaleler ve klavye lisanınız bunların sadece birkaçı.
Verilerin toplandığını fark eden yazılımcılar, test için iOS 14.6 sürümüyle jailbreak edilmiş bir iPhone kullandı. Tıpkı testi iOS 16 ve jailbreak edilmemiş bir iPhone’da deneyen grup, evvelki araştırmayla misal sonuçlar elde etti. Mysk, en son işletim sisteminde kullanılan şifrelemeden dolayı hangi dataların gönderildiğini tespit edemedi.
Verileri topladığı ortaya çıkan Apple’a, Kaliforniya Tüketici Kapalılığı Yasasını ihlal ettiğini münasebet göstererek toplu dava açıldı. Takım, şirketin dataları toplamasını değil, kullanıcıya kapalılık özgürlüğünü sağladığı konusunda yaptığı aldatmacayı öne sürdü.
StockApps, kapalılık konusunda en şuurlu firmayı açıkladı
Dev şirketler kullanıcılarının bilgilerini onaylı ya da onaysız biçimde kullanıyor. O denli ki firmalar, kullanıcılarının çabucak her hareketini takip ediyor ve birçok bilgi tipini depoluyor. StockApps, şirketlerin zımnilik konusunda nasıl bir yol izlediğine dair bir araştırma yaptı.
Yapılan araştırmaya nazaran Apple, yalnızca 12 farklı bilgiyi inceleyip kapalılık konusunda da şuurlu davranıyor. StockApps’te yapılan açıklamaya nazaran şirket, sadece kullanıcıların hesaplarını sürdürmek için gerekli olan bilgileri saklıyor. Bunun nedeni olarak da web sitelerinin reklam gelirlerine başkaları kadar bağımlı olmaması gösteriliyor.
Peki Apple’ın yaptığı sav edilen zımnilik ihlali hakkında neler düşünüyorsunuz? Niyetlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!