Mahkemeden kaçan Elon Musk, neden 44 milyar dolar ödemeyi seçti?
Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla ilgili gelişmelerin gerisi arkası kesilmiyor. Daha evvel spam ve uydurma hesaplarla ilgili sorularına gerekli yanıtları alamadığı gerekçesiyle satın alımdan vazgeçen ünlü milyarder, bu sefer geri adım atıyor. Ortaya çıkan bilgilere nazaran Musk, mahkemeye çıkmak yerine şirketi anlaştıkları fiyata almak istiyor. Pekala buyruğunda onlarca avukat olan Tesla ve SpaceX’in CEO’su neden hukukla yüzleşmekten kaçıyor? İşte ayrıntılar…
Elon Musk neden mahkemeden kaçıyor?
Lowa Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Kurumsal Finans ve Hukuk kısmının lideri Robert Miller, Musk’ın imzaladığı muahededen kaçma teşebbüsünün boşa bir uğraş olduğunu söylüyor. Miller’a nazaran ünlü milyarder, Twitter’ı dolandırıcılıkla suçlayarak kontrattan kaçmaya çalışıyor. Fakat ortada hukuksal olarak bu taktiğin işe yaramasını sağlayacak bir kanıt bulunmuyor.
Tesla ve SpaceX’in CEO’su, açılan davadan şahsî ziyan görebileceği için çekilme kararı almış olabilir. Kazanma bahtı hayli azken, mahkemede ısrarcı olmak şirkete daha fazla ziyan verecek. Bu kararı Musk’ın, ortak yatırımcılarla olan alakasını de zedeledi. Böylelikle, dava mühletince daha berbat duruma gelen bir şirketi satın almış olacak. Üstelik bunu daha az öz sermaye takviyesiyle yapma riskiyle de karşı karşıya kaldığı söyleniyor.
Elon Musk’ın Twitter’ın sahibi olarak yaşayacağı zorluklardan birincisi, yasal süreçte toplumsal platforma verdiği ziyanı düzeltmek. Şirketin ortalarında üst seviye isimlerin de olduğu pek çok çalışanı işten ayrıldı. Twitter hissedarları, ”Musk Twitter’ın pahasını ve prestijini yok etmek için uğraştı ve onun saltanatında Twitter’ın nasıl göründüğü konusunda kaygılarımız var” diyor.
Elon Musk’dan Twitter kararı!
Elon Musk, Twitter’ı satın alma mutabakatından vazgeçtiğini duyurmuştu. Aylar sonra artık de tekrar satın almayı planladığını söylüyor. Davalı olduğu toplumsal medya şirketine tekrar teklif vererek, pay başına 54.2 dolarlık fiyatı değiştirmediği söyleniyor. Hukukçular ünlü milyarderin geri atılımına şaşırmadı. Musk’ın vazgeçmesinin akabinde düşüş yaşanan Twitter’ın payları kelam konusu haberle yüzde 18 oranında bedel kazandı.
Elon Musk Twitter’ı satın alma kararını neden askıya almıştı?
Elon Musk, 14 Nisan’da ABD Menkul Değerler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yaptığı bildiriminde Twitter’ın pay başına 54,2 dolar teklif verdi. Twitter ise 25 Nisan’da şirketin Elon Musk’a satılacağına yönelik mutabakat sağlandığını açıkladı. Akabinde Musk, 13 Mayıs’ta Twitter’ı satın alma mutabakatını süreksiz olarak askıya aldığını duyurdu. Muahedenin askıya alınma nedeni olarak ise, ”spam ve düzmece hesapların sayısı ile ilgili bilgilerin ayrıntılı öğrenilmesi” açıklaması yapıldı.
Elon Musk, 8 Temmuz’da ise Twitter’ı satın alma muahedesini feshettiğini bildirdi. Musk’ın avukatları fesih kararına karşılık SEC’e yaptıkları bildirimde, Twitter’ın, uydurma hesaplarla ilgili bilgi talebine cevap vermediğini belirtti. Twitter, bu kararı için Musk’a dava açtı. Dava 17 Ekim’de görülecekti.