YouTube

AMD RX 5700 Serisi ve RDNA Mimarisi

AMD’nin tasarlaması 4 yıl süren yeni grafik mimarisi Radeon DNA, yani RDNA ismini taşıyor. RDNA’ya geçmeden evvel firmanın mevcut mimarisinin GCN, Graphics Core Next olduğunu hatırlayalım. Firma yeni RDNA mimarisi ile birlikte birebir işlemcilerde olduğu üzere ölçeklenebilir bir mimari oluşturmak istiyor. Burada gaye birkaç Watt tüketen bir GPU’dan birkaç yüz Watt güç tüketen bir GPU’ya kadar farklı eserleri ortaya koyabilmek. Pekala hangi aygıtlar ve alanlar için? Telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, konsollar, Google Stadia üzere bulut tabanlı hizmetlerin sunucuları ve doğal ki masaüstü PC ve Mac ekran kartları için.

RX 5700 ve 5700 XT

Yeni RDNA mimarisi, Navi GPU’lar ile birlikte geliyor. Ryzen 3000 serisi işlemciler üzere yeni RX 5000 Navi ekran kartları da 7nm üretim teknolojisi kullanıyor. GPU’ya GDDR5 bellekler eşlik ediyor.

AMD birinci etapta RX 5700 ve 5700 XT modellerini piyasaya sürüyor. Bu kartlar 1440p oyunculuk için tasarlanmış ve sırayla RTX 2060 ve RTX 2070’e rakip olacaklar.

Radeon Media Engine ve Display Engine

RDNA ile birlikte AMD, GPU’nun görüntü motorunu da yeniliyor. Firma artık yeni Radeon Media Engine ismindeki bir görüntü motoru ile daha yüksek H.265 performansı sunuyor. Buna ek olarak imaj çıkışı için GPU içinde yeni bir manzara motoruna (Display Engine) da yer veriliyor.

Radeon DNA Mimarisi

AMD, GCN ile karşılaştırıldığında RDNA mimarsinini biraz daha istikrarlı tasarlandığını belirtiyor. GCN, matematik hesaplama konusuna yük verirken RDNA, oyunlar için daha istikrarlı bir yaklaşım sergiliyor. Bu da aslında şöyle bir durum ortaya çıkarıyor: RDNA, matematik hesaplamanın değerli olduğu kurumsal işlerde GCN’in yerini alabilir mi? AMD’nin karşılığı GCN’nin kullanılmaya devam edeceği ancak RDNA’nın vakitle evrimleşerek onun yerini alacağı istikametinde.

AMD, RDNA ile birlikte GPU’nun önbellek gecikmesini de azaltmayı başarmış. Yeniden Delta Color sıkıştırma algoritmasını güzelleştirmiş ve Shader ünitelerini de artık sıkıştırılmış renk bilgisi yazıp okuyabilecek biçimde güncellemiş.

RDNA, GCN’e nazaran saat frekansı başına %25 daha yüksek performans sunuyor. Buna ek olarak firma GPU’nun güç tüketimini den Zen işlemciden esinlenerek düşürmeyi başarmış.

Ray Tracing

AMD, RDNA ile birlikte Ray Tracing için donanımsal hızlandırma takviyesi de getirecek ancak bunu bir sonraki sürümde (Next Gen RDNA/RDNA 2) göreceğiz. Öte yandan firma bunu yalnızca bilgisayarımıza değil, buluta da taşıyor. Yani Google Stadi üzere hizmetlerin de Ray Tracing takviyesi sunabileceğini söyleyebiliriz. RDNA 2 7nm+ üretim teknolojisi kullanacak.

CAS: Contrast Adaptive Sharpening

AMD’nin DLSS’ye yanıtı olabilecek bir teknoloji Content Aware Sharpening. Oyunlardaki sertliği artırmayı amaçlıyor. Bunu yaparken de FPS kaybı çok alt seviyeye kalacak. Yeni özellik Temmuz ayında çıkacak Adrenalin şoförü ile birlikte kullanıma sunulacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Kartal evden eve nakliyat - İstanbul eşya depolama şirketleri - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/ - Kiralık bahis sitesi