YouTube

Cooler Master CK350 Mekanik Klavye İncelemesi

Mekanik oyuncu klavyelerinde en güzelimize giden öge, sağlam ve net tuş basma hissiyatıdır. Bunu sağlayan mekanik anahtarlar ise çeşit çeşittir. Sesleri ve hisleri ortasındaki farklar, birbirinden farklı zevklere ve bütçelere sahip kullanıcılar için seçenekler sunuyor.

CK350, mekanik klavye pazarındaki fiyatları göz önüne aldığımızda, hesaplı diyebileceğimiz giriş-orta düzey kategorisine giriyor. Doğal rakiplerden ayrılmak ve dikkat çekmek için birtakım tasarım farklılıkları da var. İncelememizde bu artılara ve eksilere de yakından bakacağız.

CK350 modeli ortalama 400 TL fiyatla satılıyor. Eser bu fiyata hem mekanik tuşlara, hem ayarlanabilir RGB aydınlatmaya sahip. Lakin inceleme öncesinde, birinci kere mekanik bir klavye kullanacak olanlar için bir özet geçmek gerekecektir.

Mekanik klavye nedir? Membran klavyeden farkı ne? Bu soruların cevapları için aşağıda ilişkisini verdiğimiz bir öteki görüntümüzü izleyebilirsiniz:

CM Storm Trigger Z Mekanik Oyuncu Klavyesi İncelemesi 

Kısaca saöylemek gerekirse, mekanik tuşların sağladığı süratli ve net basış hissiyatı, ayrıyeten parmaklarımızın altında hissettiğimiz baskı kuvvetinin derecesi, kullanıcı tecrübesini membran klavyelerin çok ötesine taşıyor. Bu kalite, netlik ve tepkisellik bilhassa oyuncuların mekanik klavye tercih etmesini sağlıyor. Yalnızca oyuncular değil, klavyede çok yazan her bilgisayar kullanıcısı için mekanik tuşların uzun ömürlü olması da büyük bir artı.

Cooler Master bilhassa geçtiğimiz 5 yılda oyuncu ekipmanları konusunda kendini geliştirdi. Kullanıcılara üst düzey Cherry MX mekanik anahtarlara sahip klavyeler sunduğu üzere, çok uygun fiyatlara, mekanik hisli tabir edilen daha düzgün membran klavyeler de piyasaya çıkardı. MasterKeys Lite bu cinsten epeyce ünlü bir model. Yeniden tuşları membran olan Devastator 2 ve Devastator 3 modelleri de var. İnceleme tarihinde Devastator 2 kiti indirimle 200 TL, MasterKeys Lite RGB 270 TL ve üst düzey MK750 mekanik klavyesi ise 750 TL fiyata bulunabiliyordu.

Cooler Master’ın klavye ailesi CK350 modeliyle yeni ve hesaplı bir modele kavuşuyor. Klasik membran klavyelere nazaran çok daha net geri bildirim ve çok daha uzun tuş ömrü sağlayan bu model, mekanik klavye sevenler için erişmesi daha kolay ve fiyatına nazaran materyal kalitesi yeterli.

Tasarım

Karşımızda minimalist, kenarında köşesinde fazlalığı olmayan bir kasa var. Anodize alüminyum ya da bir öteki tabirle eloksal materyal kullanılmış. Kolay leke tutmayan, paslanmaya karşı güçlü metal bir üst gövde kaplaması var. Bu yapı genel olarak hayli kaliteli görünüyor.

Alt kısımda kablosunu geçirebileceğimiz üç kanal var. Sol, orta ya da sağa pozisyonlandırmaya ve kabloları derli toplu tutmaya uygun. 1100 gram olan klavye masaya sağlam oturuyor. Açılabilir yükseltme ayakları ve alt kauçuk pabuçlar ile yüzeye düzgün tutunuyor. Klavyede USB Type-A teması kullanılıyor. 1,8 metrelik kablosunun kalınlığı ve sağlamlığı yeterli.

Tuşların kapaklarının sağlam plastikten üretildiğini ve düzgün bir boya kalitesine sahip olduğunu görüyoruz. CM klavyelerde tuş kapakları çoklukla hayli sağlam oluyor.

Türkçe tuşlar ve ışıklandırma

Türkiye’de Türkçe tuş dizilimine sahip CK350 modelleri satılıyor. Türkçe tuş dizilimi sunulması kıymetli. Bazen birtakım eserlerde karşımıza çıkan yapıştırma etiketler estetik olarak zayıf görünüyor. Tuşların yazı kısımlarındaki yazılar büyük ve okunaklı, tipografi de güzel.

Şeffaf yazılar, plastik kapağın altındaki RGB ışığın rahat görünmesini sağlıyor. Işıklandırma epey başarılı, modlar ortasında tuş kombinasyonları ile süratli geçiş yapabiliyorsunuz. Sunulan 13 farklı efekt seçeneği RGB severler için tatmin edici olacaktır. Parlaklık düzeyi ve efekt geçiş suratı da klavye kısayolları ile kolaylıkla değiştirilebiliyor.

Tuş kapaklarını kaldırıp çıkarmak çok kolay, esasen ışığın yanlardan rahat yansıması için klavye tabanına kadar inmiyor, biraz üstte duruyorlar. Bu yapı estetik açıdan da tatmin edici. Alt kısımdaki anodize alüminyum tabandaki ışık yayılması da hoş. LED’lerin gücü hayli yeterli.

Tam tuş grubu sunmasına rağmen, klavye alanının kenar boşluklara değil yalnızca tuşlara ayrılmasıyla kompakt bir tasarım sağlanıyor. Masa alanı sonlu olduğunda bu kompakt tasarım bilhassa hayatı kolaylaştırıyor. Klavye ölçüleri 440 mm uzunluk, 140 mm en ve 45 mm yükseklik.

Malzeme ve fiyat

Klavyenin gereç ve personelliği üst düzeyde denebilir. Çok daha yüksek fiyatlara satılan modellerle yan yana koyup kullandığınızda hem görünüm, hem tecrübe açısından daha değerli rakiplerinden pek aşağı kalmıyor.

Peki nasıl oluyor da bu kaliteye karşın fiyat 400 TL oluyor, daha üst çıkmıyor? Sebebi çok kolay, birincisi kullanılan anahtarlar Cherry MX değil, Outemu. Çabucak çabucak her ucuz ya da hesaplı mekanik klavye Outemu üretimi anahtarlar kullanıyor.

Outemu, Çinli bir şirket ve birinci ürettiği anahtarlarda pek çok parti problemliydi. Piyasada oyuncu ekipmanları pazarındaki hareketliliği gören pek çok firma kendi markalarını kısa müddette kurarak Outemu anahtarlı ucuz klavyeler ile piyasayı doldurdular.

Fakat bunun sonucunda Outemu anahtarların ismi, ucuz olmak üzere üretilmiş klavyelerin kalitesizliği ile birleşince, çok da âlâ anılmaz oldu. Aslında firmanın bir cürmü yok, her üretici kendisine gelen fiyat talebine nazaran eser üretiyor. Ucuz istenildiğinde de ucuz eser verme konusunda Çinli şirketlerin hiç bir sorunu yok. Ne var ki ucuz eserlerdeki yüksek arıza oranı da bunun bedeli oluyor.

Peki CK350 nasıl? Cooler Master burada Outemu anahtarlar kullanmasına rağmen daha seçici davranmış. Firma fiyatta rekabet edebilmek ve hesaplı eserlerle pazarda farklı fiyat aralıklarında satış yapmak zorunda. Lakin eserlerinin ve markasının muhakkak bir kalite çıtası var. Bunun altına da inemez, çünkü bu uzun vadeli bir kayba yol açar.

Bu yüzden Outemu anahtarlar kullanmalarına rağmen hem klavyenin gerecine, hem de kalite testlerine daha çok ehemmiyet vermişler. Sonuç mutlaka çok daha yeterli olmuş. 50 Milyon tuş basım ömrü vaadi var, lakin her hangi bir markada bunu test etmek epeyce güç. Alışılmış ki Cherry MX ömrünü uzun yıllar boyunca kanıtlamış bir anahtar markası.

Mesela Outemu tuşlarda duyulan tuş içi yay seslerini Cherry modellerinde duymuyorsunuz. Outemu anahtarlı bir klavyeyi anlamak için tuşlara bastığınızda ting ting diye bir yay sesi duyup duymadığınıza bakın. Biz bilhassa mavi anahtarlarda bunu net bir halde duyduk.

Elbette bir klavye yalnızca anahtarlardan oluşmuyor. Kasanın tartısı, kalitesi ve içindeki elektronik devre de tecrübesi etkiliyor. Bu modelde 1000 Hz Polling Rate, 1 ms/1000 Hz Response Rate yani reaksiyon, 64 KB dahili bellek mevcut. CK350 bu yüzden fiyatını hak eden bir klavye olmuş.

Başka markaların en ucuz Outemu anahtarlı klavyeleri bile 200 TL civarına satılıyorlar. Lakin bu fiyatta alınıp denenen birçok eserin mekanik anahtar tecrübesinde pek de parlak anılar bırakmadığını görüyoruz. Kısa süren ucuza almış olma zevki dışında pek bir şey sunmuyorlar.

En hoş pratik örnek klavye yükseltme ayaklarının sağlamlığı ortasındaki fark oluyor. CK350’nin ayakları birçok rakibinden daha sağlam. Bu hususta hem kendi tecrübemizi paylaşıyor, hem de kullanıcı yorumlarını takip ediyoruz. Her vakit görüşlerinizi Technopat Sosyal üzerinde bizimle paylaşabilirsiniz.

CK350 modelindeki anahtarların performansı beklediğimizden çok daha âlâ, lakin Cherry MX ve Kailh anahtarlar ile ortadaki farkı da açıkça hissediyorsunuz. Öte yandan, bilhassa ucuz bir membran klavyeden CK350’ye geçtiğinizde, çağ atlamış üzere hissediyorsunuz.

CK-350-KKOR1 modellerde Red Switch, CK-350-KKOL1 modellerde ise Blue Switch, yani kırmızı ve mavi anahtarlar var. Yurt dışında ayrıyeten Brown Switch modelleri de var, lakin Türkiye’de bu modeller yok. Kahverengi anahtarlar oyuncular tarafından daha az, yazı için daha çok tercih ediliyor. Cooler Master ise oyuncuları ön planda tutarak Türkiye’ye kırmızı ve mavi anahtarlı modelleri getirmiş.

Mavi anahtarlar Clicky olarak tabir edilen “çıkıdak çıkıdak” diye çift ses çıkartırlar. Bunların “tactile feel” tabir edilen geri besleme hissi daha güçlüdür, tuşa bastığınızı daha çok anlatan modellerdir. Kırmızı anahtarlar ise “linear” yani direkt basım ile tek ses çıkartırlar ve daha süratli bir basım hissiyatları vardır.

FPS oyuncuları çoklukla kırmızı anahtarı tercih ederler. Mavi tuşların basımı ise biraz daha fazla kuvvet harcatır, bu da tuşlara çok güçlü basanlar için daha uygun, istikrarlıdır. Maviler 60 gram, kırmızılar 45 gram baskı ile harekete geçer. Sık sık kusurlu tuş basanların kırmızı değil maviyi tercih etmesi daha uygun olur.

İncelemeyi yayına almadan evvel, şu an stok sonu olduğunu düşündüğümüz bir indirime de denk geldik. Trigger Z modeli eski lakin sağlam ve muhtemelen stokları bitene kadar 600 TL’den 490 TL’ye indirim vardı. Bu modelin RGB ışıklandırması yok ve tuş dizilimi de Türkçe değil. Lakin bu fiyata o anahtarları almak çok cazibeli. Bu eksileri kabul edenler için de haber vermiş olalım. Brown yani kahverengi anahtarı bilhassa arıyorsanız fırsat eseri denebilir.

Yazılım desteği

CK350 modelinin kıymetli bir eksiği de, yazılım takviyesinin olmaması. Bu klavye ile birlikte yardımcı bir yazılım gelmiyor. Firmware güncellemesi yayınlanıyor, hatta CM sitesinde var. Lakin bir denetim yazılımı olmadığı için bütün ayarları klavyenin kendi kısayol tuş kombinasyonlarıyla yapmak zorundasınız.

Ayrıca yeniden tıpkı sebeple makro kaydetme ve oyunlarda programlanmış olarak bu makrolardan yararlanma imkanı da yok. Bu vakitte hesaplı da olsa, bu kadar varlıklı RGB ışıklandırma sunan bir klavyenin yazılım dayanağı olmalıydı.

RGB ışıklandırmaları tuşlar ile değiştirmek kolay ve kullanışlı hatta alışması da rahat. 64 KB dahili belleğe kendi ışıklandırma profilinizi de kaydedebiliyorsunuz. Fakat makro kısmına geldiğimizde yardımcı yazılımın eksikliğini bariz halde hissedebiliyorsunuz. MasterKeys Pro L modelindeki üzere kısayol tuşlarıyla makro kaydı seçeneği konulabilirdi.

Sonuç

Sonuç olarak, Cooler Master CK350 kasa, materyal ve ışıklandırma açısından üst seviye klavyelere yetişen bir model. Buna rağmen bütçe dostu fiyatı, bu modeli çok daha rahat ulaşılabilir kılıyor. Türkçe tuşlarla gelmesi de kullanım kolaylığı açısından çok değerli.

Artılar:

  • Yüksek materyal kalitesi
  • RGB aydınlatma
  • Uygun fiyat

Eksiler:

  • Yardımcı yazılım yok
  • Outemu anahtarlar Cherry MX kadar rafine değil

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu - levant casino - casinolevant - casino levant - casinolevant - casinolevant giriş - betgar giriş - romabet giriş - retrobet - erosbet - onwin - rokubet - milanobet - markajbet - setrabet - esbet - onwin - marsbahis - casinomaxi - belugabahis - interbahis - melbet - megabahis - elitcasino - piabet - betnano giriş - sekabet