Samsung Galaxy A70 İncelemesi
Özellikle son 3 yıla baktığımız orta segmentte Çinli akıllı telefonlar önemli bir muvaffakiyet elde etmiş durumdalar. Xiaomi, Huawei ve öteki Çinli üreticiler Samsung’un uzun müddettir domine ettiği giriş ve orta segmentte her geçen gün daha fazla kelam sahibi oluyor.
Rekabette avantaj sağlamak isteyen Samsung, A serisini baştan aşağıya yenilerken J serisi üzere alt modelleri de eser kataloğundan çıkardı. Yeni A serisi giriş segmentinden başlayarak, neredeyse amiral gemisi sınıfına kadar çıkan farklı modellerle donatıldı. Bu seri içerisinde dikkat çeken iki model A50 ve A70, şirketin en çok güvendiği eserden ortasında yer alıyor.
Galaxy A70, daha evvel incelediğimiz A50 üzere Samsung’un S serisinde görmeye alıştığımız birtakım özellikleri bir alt segmente uyarlayan bir telefon olmuş. Alt model A50 ile ortasında 500 TL üzere bir fark olan aygıt, geliştirilmiş özellikleriyle kendini farklı bir halde konumlandırabiliyor.
Bu aslında Samsung’un A serisinde hakikat yolda olduğunun en hoş delili. Neredeyse her ay çıkan ve neredeyse hiçbir fark bulunmayan serilerden sonra A30, A40, A50, A70 ve A80 üzere modellerin fiyat farklarına hakikat orantılı olarak farklı özellikler ve tasarım çizgilerine sahip olması kullanıcılar açısından son derece değerli. Sizin için hangi özellik değerliyse, ona nazaran bir tercihte bulunabiliyorsunuz.
A70 ise kendini A50 ve A80 ortasında konumlandırıyor ve A50’de gördüğümüz neredeyse tüm donanım özelliklerini bir adım öteye taşıyor. Bu özellikler ortasında daha düzgün bir işlemci, daha yeterli bir ana kamera, daha geniş ekran ve orijinal şarj teknolojisi yer alıyor.
Samsung Galaxy A70
Galaxy A70 164.3 mm boya, 76.7 genişliğe ve 7.9 mm kalınlığa sahip. Galaxy A70 6.7 inçlik epeyce geniş ekranlı bir telefon olabilir fakat yeniden de inceliğini koruyor. S10+’tan yalnızca 0.1 mm daha kalın olan A70, A50 modelinden de 0.2 mm daha kalın. Telefon 183 gram tartıya sahip.
Yine A50’de olduğu üzere, Samsung’un 3D Glasstic ismini verdiği bir plastikten yapılan art kasa bilhassa bizim incelediğimiz mercan rengiyle çok şık duruyor. Tekrar materyalin parmak izini çok formda tuttuğunu belirtelim. Yan çerçeveler renk olarak art kapakla çok uyumlu ve birinci başta göze metal üzere geliyor. Fakat bu gerecin de plastik olduğunu ekleyelim. Telefonun ekranı ise Corning Gorilla Glass 3 ile korunuyor.
A70 Infinity-U ismi verilen çentik dizaynına yer veriyor. Bu sayede geniş bir ekran alanı sağlanabiliyor. Çentiğin çabucak üzerinde çerçeveye gizlenmiş üzere duran ahize bulunuyor. Damlacık çentik ve telefonun tasarım çizgisi nedeniyle telefonda bildirim LED’i bulunmuyor. Tekrar Samsung’un S serisinde görmeye alıştığımız eğimli ekran yapısı A70’de bulunmuyor. Düz ekranlı telefonları sevenler için, A70 bu açıdan uygun bir telefon olmuş.
Telefonun art kısmında ise daha sonra değineceğimiz üçlü kamera dizilimi ve LED flaş yer alıyor. Çerçevenin solunda SD ve SIM slotu yer alırken, sağ tarafta ses butonu ve güç butonu yer alıyor. Telefonun alt çerçevesinde 3.5 mm kulaklık girişi, Type-C portu, mikrofon deliği ve hoparlör ızgarası bulunuyor.
Telefonla ilgili minik bir ayrıntı da verelim. A70’i birinci sefer kutusundan çıkardığınızda ekran jelatinini sökmek tek başına kâfi olmuyor. Samsung, aygıtın etrafında bulunan çerçevenin parlak yapısını korumak için birden fazla minik jelatin yerleştirmiş. Bu jelatinleri telefonu ışığa tutarak kolaylıkla görebilirsiniz.
Galaxy A70’in dört farklı renk seçeneği bulunuyor; siyah, mavi, pembe ve beyaz
Samsung Galaxy A70 Ekranı
Galaxy A70 6.7 inç boyutunda 1080 x 2400 çözürnürlüğe sahip Muhteşem AMOLED ekran kullanıyor. Samsung bu kuşaktaki en büyük ekran panelini A70, A80 ve S10+ 5G modellerinde kullanıyor. Telefonu elinize aldığınızda ekranın devasa oluşu kısa mühlet için bocalamanıza bile sebep olabilir. Damlacık çentik sayesinde de ekran kasa oranında sağlam bir oran olan yüzde 86 yakalanmış. Ancak burada değerli bir hatırlatma yapalım, çentikli ve tam ekran telefonlarda uzun müddettir 19:9 ekran formatı görüyoruz. A70 ise 20:9 formatı kullanıyor. Bu da kısa mühlet için telefon elinizdeyken tuhaf hissetmenize neden oluyor.
Ekranın piksel yoğunluğu 393 ppi. A50 403 ppi. Ekran manuel modda 407 nit parlaklığa ulaşırken, otomatik modda 607 nit düzeyine çıkabiliyor. Bu da dışarıda güneşli havalarda A70’i kullanırken sorun yaşamayacağınız manasına geliyor.
Ekranın genişliği ve kalitesi sayesinde sinema izlemek ve oyun oynamak bu telefonda hakikaten de büyük bir keyif. Üstelik bu ekran Dolby Atmos ile destekleniyor. Tekrar de telefonun mono hoparlör kullanmasından ötürü S10 serisi düzeyinde bir tecrübe yaşamanız mümkün değil.
Ekranın alt kısmında ise optik parmak izi sensörü yer alıyor. Pozisyonu son derece rahat olan bu sensör, A50 ile büsbütün birebir halde çalışıyor. Parmak izini yanlışsız bir biçimde tanıtmanız kıymetli, zira şayet bu süreci düzgün yapamazsanız telefonu uyandırmak çileli bir sürece dönüşebiliyor. Şayet bu mevzuda külfet yaşıyorsanız ve sensörü düzgün çalıştıramıyorsanız, parmağınızı birden fazla profille atayarak çok daha kararlı bir performans elde edebilirsiniz.
Samsung Galaxy A70 Performans
One UI ve Android Pie artık Samsung’un üst ve orta segment telefonlarında bir standart haline gelmiş durumda. One UI güçlü donanımla desteklendiğinde sahiden de çok güzel bir Android tecrübesi sunuyor. Pekala, A70 ne kadar güçlü bir telefon?
Samsung bu defa kendi işlemci ailesini değil, Qualcomm Snapdragon 675 platformundan güç alıyor. 11 nanometre üretim teknolojisine sahip olan bu işlemci, 14 nanometrelik Snapdragon 600 ailesine nazaran çok daha düzgün bir performans sunuyor. 8 çekirdekli bu işlemcide 2 adet 2.0 GHz. Saat suratına sahip Kryo 460 Gold performans çekirdeği, 6 adet 1.7 GHz. Saat suratına sahip verimlilik çekirdeği bulunuyor. Bu çekirdeklerin Cortex A76 ve Cortex A55 türevi olduğunu belirtelim.
Elbette kağıt üzerinde baktığımızda 675’in yalnızca iki performans çekirdeği bulundurması canınızı sıkabilir. Lakin bir işlemcinin teknolojisi yalnızca saat suratlarındaki farklara nazaran belirlenmiyor. A50’nin işlemcisi Exynos 9610’da 4 adet 2.2 Ghz’lik Cortex A73 çekirdeği bulunmasına karşın yaptığımız tüm testlerde A70 üstün gelmeyi başardı.
Snapdragon 675’in, Samsung’un orta segment Exynos işlemcisine nazaran iki büyük avantajı bulunuyor. 2 GB daha fazla bellek dayanağı bulunduğu için A70’in 6 GB ve 8 GB’lık iki farklı versiyonu var. Ayrıyeten RAM suratları 675 işlemcisiyle birlikte 2000 MHz.’ye çıkabiliyor. Bu iki fark sayesinde A70, akıcı bir multitasking performansı sunabiliyor. Bu işlemciye Adreno 612
Grafik arabirimi eşlik ediyor.
Telefon için yaptığımız testler ise şu formda sonuçlandı
GeekBench 4: 5956
Antutu: 166579 / 145089 (Galaxy A50)
Antutu CPU: 78427
Antutu GPU: 33764
PC Mark Work 2.0: 7308 / 6097 (Galaxy A50)
3D Mark Sling Shot: 1.671 / 1.168 (Galaxy A50)
Samsung Galaxy A70 Kamera performansı
Yine A50’de olduğu üzere Galaxy A70’te benzeri üçlü kamera dizilimini kullanıyor. Benzeri diyoruz zira bu sefer f/1.7’lik ana kamera 32 MP çözünürlüğe sahip. A50’de bu kıymet 25 Megapikseldi. f/2.2’lik ikinci kamera ise 8 Megapiksel çözünürlüğe sahip ve ultra geniş açılı fotoğraflar çekmenizi sağlıyor. Yeniden f/2.2’lik son kamera ise 5 MP çözünürlüğe sahip ve derinlik algılama özelliğini telefona kazandırıyor. Tek başına fotoğraf yahut görüntü çekemeyen bu 5 MP’lik kamera, Samsung’un kendi özelliği olan Canlı Odak’ın kullanılmasına imkan veriyor.
Kamera arayüzü tekrar tanıdık ve bu arayüz üzerinde istediğiniz ayarlamaları yapmakta özgürsünüz. Yapay zeka fotoğraf çekerken farklı parametreleri kolay kolay tanıyor ve istediğiniz ayarların otomatik bir biçimde yapılmasını sağlıyor.
Galaxy A70’te şayet hiçbir ayar yapmadan fotoğraf çekerseniz, kareleriniz 4:3 formatında 12MP olarak kaydediliyor. Şayet ayarı kendiniz 4:3H moduna geçirirseniz bu defa 32MP boyutunda fotoğraf çekebiliyorsunuz.
Eğer yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekmek isterseniz kamera sizi biraz bekletiyor ve HDR özelliğinden faydalanamıyorsunuz.
Yorum: İnternette yapılan yorumların tersine, bence çok sertlik aşikâr olsa da HDR olmasa da son derece hoş görünüyor. Yeniden de çoklukla HDR’lı fotoğraflar çekmeyi tercih edeceksiniz.
Ve görüntü tarafında farklı bir yenilik bizleri karşılıyor. A70 4K 30FPS görüntü çekebiliyor. 1080p’de ise 60 FPS görüntü kaydı yapabiliyor. Ayrıyeten A70 ana kamerası ile Üstün Ağır Çekim Görüntüler çekebiliyor ve hem ön hem de art kamerada AR Emoji takviyesinden yararlanabiliyorsunuz.
Kameraların eksi istikametleri ise A50 ile neredeyse birebir. Gün ışığında çektiğiniz fotoğraflar son derece pak ve grensiz görünüyor ancak ışık düzeyi düştükçe çektiğiniz fotoğrafların kalitesi süratle düşüyor. Hoş aydınlatılmış iç yerlerde da performans kötü değil fakat telefonda bir gece modu bulunmadığı üzere karanlık ortamlarda fotoğraf çekmek yeterli bir sonuç vermiyor. A70 yapay zeka özelliklerini kullanarak fotoğrafa çok agresif davranıyor ve gren oluşumunu azaltmak ismine tonla ayrıntısı yok ediyor. Bu ayrıntıların yok olması fotoğrafların suluboyamsı görünmesine neden oluyor. Şayet eliniz titriyorsa bu defa fotoğraflar düşük ışıkta bulanık bile çıkabiliyor.
Elinizdeki telefonun bir amiral gemisi olmadığını gece fotoğraflarında ve görüntü kaydında katiyen hissediyorsunuz. 4K kayıt yapabiliyoruz fakat bu kayıtları yaparken telefonu bir yere sabitlemeniz gerekiyor. A70’te EIS ve OIS dayanağı sunulmadığı için yüksek çözünürlükte görüntü çekerken sarsılmalar rahatsız edici oluyor.
Samsung Galaxy A70 Batarya ve Şarj
11 nanometrelik Snapdragon 675, 10 nm’lik Exynos 9610’a nazaran daha yüksek pil tüketimine sahip. Ayrıyeten Samsung’un bu kuşaktaki en geniş ekranlarından biri A70’te kullanılıyor. Tekrar de bu iki dezavantaja karşın 4.500 mAh’lık devasa batarya sayesinde A70 sizi katiyetle yarı yolda bırakmıyor.
Telefonun PC Mark Baterry 2.0 testinde 7 saat 21 dakikayı görmesi düzgün haber zira bu müddet tekrar batarya performasını övdüğümüz P30 Pro ile neredeyse eş düzeyde. Olağan kullanımlarda rahatlıkla 1.5 günü çıkarabiliyorsunuz. Bol bol görüntü izleyerek, oyun oynayarak ve toplumsal medya kullanarak geçirdiğiniz günlerde bile tam gün şarja takmadan telefonu yanınızda taşıyabiliyorsunuz.
Galaxy S10 5G ile Samsung yeni 25 Watt’lık Harika Şarj teknolojisini de duyurmuştu. Artık şarj aleti yenilendi ve iki tarafı da Type-C olan bir kablo ile telefonumuzu şarj ediyoruz. Samsung 2019’da geniş bataryalı telefonlarında bu özelliği kullanıyor. A70’te 25 W’lik şarj teknolojisi destekliyor. Harika Charge, A70’in bataryasında 15 W’lık eski teknolojiye oranda yüzde 7’lik avantajlar sağlıyor. Yüzde 7 çok büyük bir fark üzere görünmeyebilir lakin bahsettiğimiz bataryanın toplam boyutu 4.500 mAh olduğu için katiyetle hissedilebilir bir avantaj sağlıyorsunuz.
Samsung Galaxy A70 fiyatı Samsung’un kendi web sitesinde 4000 TL iken, 3000 TL’ye aygıtı bulabiliyorsunuz.