YouTube

Yeni Apple Airpods kulaklık İncelemesi

2016 Aralık’ta duyurulan Apple’ın birinci kuşak kablosuz kulaklıkları Airpods Mart 2019’da güncellenerek ikinci versiyona kavuştu. Bu versiyon birtakım yenilikler içerse de dışardan baktığınızda eskisiyle birebir tıpkı görünüşe sahip. Lakin Apple’ın yeni modeli isimlendirmesi birtakım karışıklıklara yol açabilir.

Yeni versiyonun ismi Airpods 2 değil yeniden Airpods yalnızca yanında bir “Yeni” ibaresi var. Bu sebeple Apple store dışından satın alacaksanız, son çıkan Airpods modelini aldığınızı teyit etmenizde yarar var.

Gelelim incelememize, incelememizde nelerin değiştiğine ve nelerin birebir kaldığına bakacağız.

Öncelikle en büyük farkın Apple’ın bu kulaklıklarda kullanmış olduğu W1 çipinin H1 versiyonu ile değiştirilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu çip en büyük uygunlaştırmayı pil ömründe yaratıyor lakin bununla da sonlu kalmıyor. İlerleyen dakikalarda detaylı bahsedeceğiz.

Bir öbür çarpıcı değişiklik de bu kulaklıkların kablosuz şarjlı kutu opsiyonuyla satılması. Tabiki kablosuz şarj standı olmayanlar için kablosuz şarj kutusuyla alma seçeneği de var. Hatta şöyle diyelim, ilerde fikir değiştirip güncellemek isterseniz, kablosuz şarj özellikli kutu farklı olarak satılmakta.

Ancak burada küçük bir ayrıntı göze çarpıyor. Apple’ın ekosisteminde bir kablosuz şarj standı yok. Kısa vakit evvel Apple geliştirmekte olduğu AirPower kablosuz şarj aygıtını iptal ettiğini duyurdu. Münasebetleri ise ürettikleri prototipin yüksek Apple standartlarını karşılamaması idi. Bu da Airpods kullanıcılarını 3.parti kablosuz şarj aygıtlarını kullanmak zorunda bırakıyor.

Kullanıcılar olarak şanslıyız ki Samsung S10 ve Huawei P30 Pro üzere son çıkan amiral gemisi kablosuz aksine şarj özelliğini destekliyorlar. Bu sayede uzun seyahatlere ve tatile çıktığınızda yanınıza yalnızca bilakis kablosuz şarj destekleyen cep telefonunuzu almanız kâfi.

Airpods’u Apple Türkiye’de kablosuz şarj kutusuyla 1400, kablosuz şarj kutususuyla 1100 liraya alabiliyorsunuz. Yalnızca kablosuz şarj kutusu da 550 liraya satılmakta.

Kulaklıkların görünüşü ve tasarımı

Tasarım bakımından Apple’ın kablolu kulaklıkları Earpods’a çok benziyorlar. Yalnızca kulağınızdan çıkan gövde kısmı biraz daha kalın tutulmuş. Yeniden Earpods’da olduğu üzere kulaklığın etrafında birden çok delik mevcut. Mikrofon kulaklığın en altına pozisyonlandırılmış, bunun sebebi burasının ağza en yakın nokta olması.

Kablosuz şarj kutusu

Kablosuz ve kablolu şarj kutuları Apple’dan beklediğimiz sade ve minimalist dizaynıyla geliyor. Samsung Gear IconX ve Galaxy Buds’ın kutularıyla kıyasladığımızda epey küçük ve taşınabilir halıyor bu kutular. Pantolon cebinizde çıkıntı yapmayan ve rahatsız etmeden taşıyabilmeniz için biçilmiş kaftan.

Kontroller

Kulaklığın dokunmatik denetim özelliği var. Bu özellikleri iPhone’nunuzda Bluetooth menüsü altında düzenleyebiliyorsunuz. Tekrar de Samsung’un kablosuz kulaklıklarında görmeye alıştığımız üzere ses düzeyini ayarlayamıyorsunuz. Bu noktada Apple sesli asistanı Siri’ye güveniyor. Artık yalnızca “Hey Siri” diyerek asistanı çağırıp istediğiniz komutu verebiliyorsunuz. Buna sesi açıp kısma da dahil.

Ergonomi

Bu incelemeyi yapmadan evvel kulaklığı bir hafta kadar kullanma fırsatım oldu. Bilhassa 10 saatlik şehirlerarası bir otobüs seyahatim boyunca Airpods’la müzik dinledim. Kulaklıklar nitekim saatler sonra bile rastgele bir ağrıya sebep olmuyorlar. IconX ile kıyaslanamayacak bir rahatlık kelam konusu. Hatta müzik çalmadığı vakit kulağınızda olup olmadığını anlamak için bazen yoklamanız gerekebiliyor.

Tasarım bu açıdan çok uygun olsa da sert plastik, kulaklık kulağınıza tam oturmuyormuş hissi veriyor ve ses kalitesini de bir ölçü etkiliyor. Mesela kulaklıkları gerçek açılandırıp biraz bastırınca bass’ları daha doygun duymaya başlıyorsunuz. Malum herkesin kulak yapısı farklı. Tek uzunluk kulaklıktan da herkesin kulağına harika oturmasını beklemek hayal olur. Farklı uzunluklarda, değiştirilebilir silikon kulak uçları hem kulağa sağlam oturma hem de ses kalitesi sorunu çözebilirdi.

Eşleşme

Airpods 2 hem Android hemde Apple aygıtlarla saniyeler içinde eşleme yapabiliyor. Şayet kutuyu bir iPhone’nun yanında  açarsanız kutunun ve AirPods’un bildirimi anında ekrana düşüyor ve ilişki kuruluyor. Bu noktadan sonra hem Airpods’un hem de şarj kutusunun pil durumunu iPhone’nunuz üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz. Pil durumunu kolay kolay görüntülebilmek için iPhone’nun Araç Ekibi Ekle menüsünden Piller’i etkin hale getirmeniz kâfi.

Apple aygıtlarla uyumu

Airpods’u Apple aygıtınız ile eşlediğinizde otomatik olarak birebir iCloud Anahtar Zinciri’ni kullanan başka Apple cihazlarınızla da kullanabiliyorsunuz. Birebir iCloud hesabını kullanan Apple Watch, Macbook, iPhone, Mac ve iPad eserlerinde tek yapmanız gereken AirPlay üzerinden AirPods’u seçmek oluyor. Saniyeler içerisinde irtibat sağlanıyor ve her aygıt için başka farklı eşleme yapmak zorunda kalmıyorsunuz.

Siri aktivasyonu sayesinde birçok farklı süreci artık yalnızca Hey Siri diyerek gerçekleştirebiliyorsunuz. Kişi ismi söyleyerek bildiri yollayabilir, yeniden kişi ismi ile arama yapabilirsiniz. Telefonununuzun ayarlarına girmeden sesi yükseltebilir, tarifli bir adresinize nasıl gideceğinizi öğrenebilirsiniz. Ayrıyeten hem sol hem de sağ Airpod için farklı komutlar atayarak çift dokunma komutlarınızı kişiselleştirebilirsiniz.

Ses kalitesi

Airpods 2’nin ses kalitesini etkileyen, alacağınız tecrübeyi düşüren en büyük etken “tüm kulaklar için bir kulaklık” tasarım mantığı. Standardın dışında bir kulak yapınız varsa alacağınız deneyim Apple mühendislerinin hedeflediğinin %100’ü olmuyor. Mesela ben tam olarak bunu yaşadım. Bass’lar biraz daha azdı. Bunun dışında frekans spektrumunun geneli âlâ söz ediliyor ve kulaklık sesi fazla renklendirmiyor.

Yüksek frekanslar yani tizler son ses düzeyinde dahi en ufak bir bozulmaya maruz kalmıyor. Ses düzeyi ise istendiğinde ziyadesiyle yüksek olabiliyor.

Gürültü izolasyonu

Bu bahis biraz tartışmalı zira her iki kampın da savunucuları var. Kimi kullanıcılar kulaklıkların dış sesi büsbütün kesmemesini ve sizi bulunduğunuz ortamdan izole etmesini tehlikeli bulsa da kimi kullanıcılar da inançlı kaideler altında dış gürültünün engellenmesinin konforu artıracağını savunuyor.

Samsung’un Icon X ve Galaxy Buds kulaklıkları bu hususta tercihi kullanıcıya bırakmış. Olağanda kulaklıklar dış gürültüyü kesmede epeyce başarılı. Lakin dışarda koşarken ve idman yaparken mümkün tehlikeleri farketmeniz için kulaklık üzerindeki mikrofonlardan alınan sesi duymanızı sağlayan bir ortam modunu faal hale getirebiliyorsunuz.

Airpods’da ise seçim talihiniz yok. Kulaklık dışardaki gürültüyü kesmede epey başarısız ve gürültülü ortamlarda bu rahatsız edici olup müziğinizden aldığınız zevki etkileyebiliyor.

Bazen otobüste, uçakta yahut toplu taşımada müzik dinlemeyecek bile olsam insanların rahatsız edici yüksek sesli konuşmalarından ve gürültülerinden kurtulmak için kulaklık taktığım oluyor. Airpods maalesef bu maksatla kullanılabilecek bir kulaklık değil.

Bunun yanı sıra sizin dinlediğinizi de etrafınızdakilere duyurmakta epeyce başarılı. Bu sebeple kütüphane üzere sessiz ortamlarda kullanırken biraz sorumlu davranıp sesi sonuna kadar açmamak gerekiyor.

Bluetooth Temas gücü ve kalitesi

Uzunca bir müddettir Samsung IconX 2018 kullandım ve bu kulaklıklarda farkettiğim ilişki kopmasının ne kadar sık gerçekleştiği oldu. Sıkça karşılaştığım bir senaryo toplu taşıma ile seyahat ederken otobüsün içi çok kalabalık olduğunda, ya da alçakta bulunan baz istasyonlarının yanından geçtiğimde irtibatın kopması oluyordu.

Airpods’u 1 hafta boyunca işe gidip gelirken ve birebir baz istasyonunun yanından geçerken kullandım ve rastgele bir sinyal kopmasıyla karşılaşmadım. Bu açıdan kulaklık nitekim takdiri hakediyor.

Bunun gerisinde elbet kulaklığın Bluetooth 5.0 standardını kullanmasının hissesi büyük.

Mikrofon kalitesi

Kulaklık birebir vakitte ortam gürültüsünü bastırmayı ve sesinizi görüşmelerde duyulur kılmayı epeyce yeterli yapıyor. Bu cins bluetooth kulaklıkların aşil tendonu çoklukla ağza uzaklıkları sebebiyle sesinizle birlikte etraf seslerini de alması olmuştur.

Airpods ise beam forming olarak bilinen tekniği bu noktada başarılı bir formda uyguluyor. Yani insan sesinin frekanslarını kabul ederken bunun dışındaki ses frekanslarını reddediyor. İstanbul’un en işlek yollarından biri olan E5’in ortasında bir metrobüs istasyonunun ne kadar gürültülü olabileceğini yalnızca İstanbullular bilir, bilhassa akşam iş çıkışı saatlerinde. Burada yaptığımız görüşme testlerinde yeni Airpods sesimi karşıya anlaşılır biçimde iletebildi. Lakin tabi bağırarak konuşmam gerekti.

Oyunlarda ses gecikmesi

Bluetooth kulaklıklarda ekseriyetle yaşadığımız bir öbür zahmet da oyun ve sinema seslerinde bir gecikme yaşanması. Bunun farkında olan Apple yeni Airpods’da kullandığı H1 çipi ile bu gecikmeyi hayli düşürerek farkedilmesi güç bir düzeye indirmiş. Bu taşınabilir oyuncular için uygun bir haber.

Kulaklık ve kutu şarj süresi

Şarj kutusu kulaklıklarınızı 5 kere şarj ederek 24 saatten fazla dinleme müddeti sağlıyor. Tek şarjla 5 saate kadar müzik dinleme 3 saate kadar görüşme yapabiliyorsunuz. Eski versiyonda görüşme mühleti 2 saatle sonluydu.

Sonuç/değerlendirme

Yeni Apple Airpods kablosuz kulaklıklarda Premium fiyat vermeyi göze alan kullanıcılara sahiden fiyatını hakeden bir müzik dinleme ve görüşme kalitesi sunuyor. Bluetooth kulaklıklardan beklentinize bağlı olarak Airpods’un cazibesi de izafî olarak değişmekte tabiki. Hayat alanlarınız nispeten sessiz ortamlarsa ve yahut biraz gürültüden rahatsız olmam diyenlerdenseniz yeni Airpods rahatlığı, kesinti yaratmayan kablosuz ilişki performansıyla ve ses kalitesiyle sizi mutlu edecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Eşya Depolama - Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/