YouTube

Corsair Carbide SPEC-Delta RGB Kasa İncelemesi

Bu görüntüyü yayınladığımız sırada KDV dahil 500 TL, yani 88 USD fiyat ile satılan bu kasa MidTower ATX boyutunda. Yurtdışı fiyatının da 80 USD civarında olduğu düşünülürse Türkiye satış fiyatı neredeyse yurtdışı ile tıpkı ve bu şaşırtan derecede rekabetçi bir atak. Bu yüzden fiyat performans açısından çok dikkat çeken bir kasa var karşımızda.

Salt fiyat olarak baktığımızda 500 TL’de pek çok seçeneğimiz olsa da kasanın özellikleri ve kalitesi ile birlikte değerlendirdiğimiz sonuç kısmında işin performans kısmını daha net göreceğiz ve bu tabiri hakedip haketmediğini birlikte anlayacağız.

Anakart Uyumluluğu ve Fanlar

ATX, Micro ATX ve Küçük ITX anakartlar ile uyumlu. Günümüzde sistemlerin büyük çoğunluğu zati ATX ya da MicroATX anakart kullanıyor.

Orta uzunluk kasa olarak özetleyebileceğimiz kasanın art kısımda 7 genişleme ve toplam 6 fan yuvası var. Genişleme yuvası denilen kısımlar kasa gerisinde ekran kartı üzere bileşenlerin portlarının çıktığı kısımlar. Çoklu kurulumlar ve ek ses kartı üzere bileşenler için bu sayı kıymetli görünse de temel belirleyici aslında anakart oluyor.

Kasanın içerisinden evvel 3 RGB fan, artta bir fan ile toplam 4 120 mm fan çıktı. Bu kutudan kaç fan çıktığı sıkıntısına eseri alırken bakmanızı tavsiye ediyoruz çünkü vakit içerisinde farklı ülke ve partilerde değişiklikler yapılabiliyor. Ülkemizde de 2 fan ile satılan stokları görebiliyoruz, ek fanları alıp kendiniz takmanız gerekiyor.

Sıvı Soğutma Desteği

İncelediğimiz modeldeki bu üç fan ön kısımda ve özelleştirilebilir RGB ışıklandırma sunuyor. Temel bir tasarım bu kasada önde hava soğutma, geride bir tahliye fanı, işlemcide hava soğutmadan oluşuyor. Elbette sıvı soğutmaya odaklanan Corsair bu kasa için H60 üzere tek fan ve radyatörlü bir soğutmayı tavsiye ediyor, yeniden RM650X güç kaynağı birebir fiyat performans bandında öneriliyor. Corsair’ın sitesinde verilen bilgiye nazaran şu sıvı soğutucular bu kasa ile uyumlu: H55, H60, H75, H80i, H90, H100i, H105, H110i, H115i, H150i. Özetle 120, 140, 240, 280 hatta 360 mm radyatörleri takmak mümkün. Ön tarafa 360 ve 280, üst tarafa 240 mm ve art tarafa 120 mm takabiliyorsunuz.

Peki mantıklı mı? Ona sonuç değerlendirmede değineceğiz.

Kasa Ölçüleri, Gereçler ve Tasarım

Ölçüleri 440 x 210 x 450 mm ve siyah renkli model karşımızda. Kasa ana malzemeler olarak çelik ve temperli camdan imal edilmiş. Yan kısmı temperli ve karartılmış cam. Öbür yan ise kapalı. Ön kısımda asimetrik ve geometrik şık bir tasarım var. Bu ön kısım ise cam değil. Öndeki kesim kısmında aralıkta mesh dediğimiz örgü doku var ve buradan hava alıyor.

Kasanın üst kısmında da manyetik olarak buraya yapışan toz filtreleri var. Bunun altı da yeniden bal peteği örgülü bir dizayna sahip. Kasanın güç tuşu, 3x USB 3.0 Type-A portu, kulaklık ve mikrofon ilişkisi, Reset tuşu üst kısımda yer alıyor. Yeniden üst kısımda kasa ön hava giriş kısımlarından birini görüyoruz. Burada 3.5 mm portu birleşik.

Üst toz filtresini kaldırdığımızda fan vida yuvalarının ayarlanabilir olduğunu görüyoruz. Alt kısımda da kolay çıkartılıp temizlenebilir bir toz filtresi var. Bu güç kaynağının içinin toz dolmasını yavaşlatıyor.

Yan taraftaki temperli cam kısım 4 vida ile tutturulmuş, elinizle çıkartabiliyorsunuz. Bunu çıkarttığımızda PSU yani güç kaynağı ve kabloların gizlenebileceği alt metal perdeyi görüyoruz. Bunun art kısmında 3.5 inç sabit diskleri takabileceğimiz 2 kızaklı yuva var.

Kablolama ve Depolama

Kablo kanalları ve kauçuk koruyucuların haricinde kasa ardında 2.5 inç SSD için de vidalı cep mevcut. Buraya 2 SSD takabiliyorsunuz. Üstte CPU ardına gelen kısımda geniş açıklık, kasadan anakart sökmeden soğutucu değiştirmeyi kolay gale getiriyor. Tekrar ön kısma hakikat hafif eğimli yan boşluk ve öteki orta boşluklar kablolama için hayli faydalı.

Temiz, derli toplu kasa toplamak ortalama kolaylıkta diyebiliriz. Çünkü çok daha geniş kasalarda sistem topladık ve bu kablo kanallarını beğensek de abartılacak bir yanları yok. Yeniden kabloları toplayında onlara takılıp ezecek ya da zorlayacak fazla bir çıkıntı ya da daralma yok. Yalnızca PSU kısmında çıkan kabloları dolaştırırken, sabit disklere fazla itmezseniz daha sonra disk çıkartırken kablolara takılmazsınız, buna dikkat edebilirsiniz.

RGB ve Temperli Cam

Kasanın estetik özelliği elbette RGB takviyesi, büyük anakart üreticilerinin RGB yazılımlarıyla ilişki kurarak kullanabildiğiniz bu ışıklandırma çok şık.

Karartılmış temperli yan cam sayesinde de bileşenlerin yalnızca aydınlatmalı kısımlarını ön plana çıkartma imkanınız var. İsterseniz içeriyi daha fazla aydınlatarak daha fazlasını da gösterebilirsiniz. Buna tekrar döneceğiz.

Kasa İçi Ölçüleri ve Öteki Soğutma Detayları

Ancak elbette en değerli sıkıntı soğutma.  İşlemcide hava soğutma kullanacaksanız Corsair Carbide SPEC-Delta RGB modelinde en yüksek 160 mm soğutucu kullanabilirsiniz. Sistemi tasarlarken de en fazla 330 mm genişlikte ekran kartı, 180 mm genişlikte güç kaynağı kullanabilirsiniz. Bilhassa zirve kısımda radyatör kullanımında dikkat etmeniz gereken şey, anakartın RAM ve kendi soğutma bloklarının radyatör ile çakışmaması.

Sonuç Kıymetlendirme: SPEC-Delta RGB Almaya Bedel mi?

Artı ve eskilerini kıymetlendirecek olursak, estetik açıdan açılı tasarımı ile beğendiğimiz bir bilgisayar kasası oldu. Temperli cam hayli kaliteli, kasanın metal kalınlığı, yapısal sağlamlığı, ince ayrıntı personelliği de son derece hoş. Ucuz bir kasa değil ve bunu hem görsel olarak, hem de içerisinde çalışırken dokunduğunuz gereç size rahatlıkla hissettiriyor.

Kasanın Ön Kısmı: Hava Girişi Kâfi mi?

Tasarım manasında öndeki 3 RGB fan ve önüne geçen açılı kasa önü çok şık. Fakat bu usul bütün kasalarda olduğu üzere kasa içerisine çekilen havanın ölçüsünü kısıtlıyor. Bunu bütün markalarda görüyoruz. Pekala neden ön büsbütün ızgaralı yapılmıyor? Sebebi kolay, kullanıcılar bu tasarımı beğeniyor ve satın alıyor, önde şeffaf kısımlar artık sayısız modelde kullanılıyor ve kasa pazarının değişmeyen bir gerçeği.

Sebebi de kolay, zati günümüzün çağdaş bilgisayarlarında birçok sistemi önde 2 hava giriş, geride bir hava çıkış fanı ile rahatlıkla soğutmak mümkün. Hatta giriş düzeyi hesaplı sistemlerde daha az sayıda, yalnızca 2 fan ile soğuttuğumuz sistemler bile oldu. Bu yüzden birçok kullanıcı için önde üç giriş, artta bir çıkış fanı abartı bile kaçıyor. Kullanıcılar performansından mutlu, bu yüzden Dünya çapında bu kasa Corsair’ın çok satan, başarılı modellerinden birisi oldu.

RGB’ye Doyduk mu? Satışlar Ne Diyor?

Bu usul RGB ışıklandırmalı kasalar bir yandan çok tanınan, öteki yandan da piyasada artık RGB bolluğu had safhaya ulaştığı için yorumlarda gördüğümüz bir doygunluk var ve hatta RGB bazen eleştiriliyor. Her şeyde RGB olması kimi izleyicilerimizde biraz yorgunluk yarattı diyebiliriz. Fakat ışıklandırmanın temel olacağı modüllerden birisi kasa ve kasa fanları olduğuna nazaran bizce sorun yok.

İş satışa geldiğinde sayılar çok net bir biçimde RGB’nin alımda değerli rol oynadığını gösteriyor. Corsair’ın da bu şekil eserler sunması da pek doğal. Çünkü ışıklandırmaya sahip eser seçenekleri sunma konusuna yıllardır kabul görmüş bir marka ve bu işi kaliteyi düşürmeden yapmayı başarıyor. Corsair’ı yıllardır tanıyanlar için bu cümle farklı ve hatta gereksiz gelebilir lakin her yıl yeni kullanıcılar sistem topluyor ve markaları yeni yeni tanıyor. Bu yüzden söylememizde yarar var.

RGB’den Öte Sağlam Bir İskelet

Ancak SPEC-Delta RGB modeli salt pazarlama emelli ışıklı kasa konseptinden öte fonksiyonel olmayı başarıyor. Her şeyden evvel iskeletinin sağlamlığı ve boya kalitesi onu ucuz gereç ve işçiliğe sahip kasalardan ayırmış durumda. Piyasa şu an incecik sac üzerinde bir ton RGB ışıkla donatılmış kasadan geçilmiyor. Lakin bu kasalardan rastgele birini tek başına değil de yanında bu usul kaliteli bir kasa ile gördüğünüzde neyin ne olduğunu çok düzgün anlıyorsunuz.

RGB’sini beğensek de temel olarak güzelimize giden nokta fiyatına nazaran sunduğu kalite oldu. İçerisine sistem toplarken gördüğümüz en büyük eksi üst kısma radyatörü takarken harcadığımız ekstra vakit oldu.

Rüzgar Tüneli İsteyenler, Bu Kısım Sizin İçin…

Ancak soğutma tutkunu olup, kasada üst düzey bileşenleri sürat aşırtma esnasında soğutmak isteyenler için önü kapalı ya da az açık kasalar en âlâ seçenekler değil.

Bazı kullanıcılar ön taraftaki fanların ikisini kasanın zirvesine taşımayı tercih ediyor. Çok daha yüksek hacimli hava akışı isteyen, sistemi asla gereğince soğutabildiğini hissetmeyen, daha fazlasını isteyen bu stil kullanıcılar için önü büsbütün örgü dokulu ya da yanları her köşeden açık, daha geniş alandan hava çeken kasalar daha uygun.

Corsair’ın da isminde Airflow geçen kimi modelleri esasen bu kitleyi gaye alıyor. Gibisi formda daha çok disk ve SSD kullananlar da var, onlar için da daha fazla yuvaya sahip üst model seçenekleri var.

Kimler için, Ne için?

Corsair Carbide SPEC-Delta RGB modeli bugün bilgisayar pazarında toplanacak birçok sistem için ziyadesiyle kâfi bir kasa. Fonksiyonel, kompakt, kaliteli ve sağlam lakin bunun üzerine tasarım manasında da çağdaş beğenileri yeterli yansıtabiliyor. Bu bağlamda fiyat ve performans odaklı tasarlanmasına rağmen orta, hatta üst seviye bir sistem rahatlıkla toplanabilir, soğutulabilir ve kusursuz görünecek biçimde ışıklandırılabilir.

Artılar: Gereç kalitesi, kasa iskelet sağlamlığı, ışıklandırma, anakart RGB yazılım uyumluluğu, temperli cam yan kapak, kablolama dayanağı, soğutma takviyesi, üst ve alt toz filtreleri.

Eksiler: Ön kısım çizilmeye daha yatkın, ön vazgal çok geniş değil, güç kaynağı bölmesinin boyutu çok büyük güç kaynaklarını desteklemiyor, sonlu sayıda disk yuvası var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Eşya Depolama - Vatandaşlık İşemleri - message near me - massage service antalya - ikinci el eşya alanlar - Plak alanlar - Palyaço kiralama - Bursa bulaşık makinası servisi - https://basitpara.com/